Završio bez posla jer nije htio plaću u Konzumovim bonovima: "Možemo se zvati Republika Agrokor"

U JAVNOST je isplivala još jedna priča o isplaćivanju plaća u Konzumovim bonovima.

O njoj je progovorio Marin Pehar koji je obavljao poslove poslovođe u tvrtki Tehno-filter iz Belog Manastira. Poslodavac Ivica Stišković ga je prisilio da podnese izvanredan otkaz jer nije htio primati plaću u Todorićevim bonovima.

"Preko svojih političkih veza tvrtka je dobila HBOR-ov kredit u visini od 800.000,00 kuna, odnosno preko Ministarstva regionalnog razvoja Republike Hrvatske, te joj je dodijeljena darovnica iz programa socijalno gospodarskog oporavka Republike Hrvatske. Na području od posebne skrbi, kao što je moja Baranja, tvrtka Tehno-filter je imala niz pogodnosti. Dobitnik je Zlatne kune 2008. godine u kategoriji malih trgovačkih društava na području Osječko-baranjske županije. Zlatnu kunu Tehno-filteru je omogućila politika, odnosno HDZ!", piše Pehar za portal Politika.hr.

Kako je suradnja tvrtke s Beljem sve više uzimala maha, došli su Konzumovi bonovi. Stišković je skupio radnike te rekao da se moraju dogovoriti tko koliko može primiti bonova (minimum je bio 30 posto plaće). Ljudi su uglavnom pristali, tvrdeći da ionako svejedno gdje kupuju namirnice. "U meni je tada gorjelo te sam pred svima rekao Stiškoviću kako se odričem tih 30 posto plaće i neka mi to isplati u novcu kad prođe ta 'kriza od par mjeseci', kako je Stišković tada govorio. Razgovarao sam sa Stiškovićem nasamo oko plaće te je pristao na moje uvjete i tih 30 posto isplaćivao na ruke". Stišković mu je tada rekao da o tome ne govori ostalim radnicima, ali je Pehar postupio upravo suprotno.

"Dajem otkaz jer ne želim primati plaću u Konzumovim bonovima"

"Nakon par mjeseci su nastala prva jadikovanja radnika, nakon što je banka utvrdila 30 posto manje plaće i srezala opuštene minuse na računima pojedinih radnika. Radnici su se osjećali kao robovi Ivice Todorića koji rade za bonove, odnosno hranu, jer novca nemaju, uzela ga je banka. Obučio sam jednog radnika za upravljanje na stroju na kojemu je tada bilo moje radno mjesto, a Stišković me se odlučio riješiti. Prihvaćao je i odrađivao poslove za Todorića za 100-postotnu kompenzaciju, pri čemu je dobivao i dodatni postotak u bonovima, na dogovorenu vrijednost posla. Dobio sam listu plaće i bonove, poslije posla odlazim gore kod Nataše Stišković, direktorice Tehno-filtera. Bio je tamo i Ivica Stišković. Kaže on meni onako lakonski i provokativno 'ako nećeš bonove, daj otkaz' (imao sam ugovor za stalno), što sam i napravio te napisao izjavu: 'Dajem otkaz jer ne želim primati plaću u Konzumovim bonovima'. Niti mi je Stišković potpisao izjavu, niti sam dobio kopiju iste", napisao je Pehar.

Nekolicina radnika napravila je isto te su Stiškovića prijavili Državnom inspektoratu (Područna jedinica Osijek) koji je utvrdio niz prekršaja propisanih odredbama Zakona o radu. Za isplatu plaće u bonovima Državni inspektorat tvrdi sljedeće: "Uvidom u Vaš obračun plaće za mjesec lipanj 2009. kako je propisano, uočeno je da je poslodavac dio plaće obustavio na ime bonova tvrtke KONZUM d.d., odnosno da je dio plaće isplatio u bonovima. Slijedom gore navedenih odredbi, poslodavac nije isplatom dijela plaće u bonovima naplatio nikakvo svoje potraživanje, već taj dio nije isplatio u novcu. Za utvrđeno nije predviđena prekršajna odgovornost propisana odredbama Zakona o radu. Sukladno odredbi čl. 57. Zakona o Državnom inspektoratu, ovo svoje pravo možete ostvariti pred općinskim sudom."

"Gospodin predsjednik Ivica Todorić uvodi svoj 'novac' u naš financijski sustav, a mi radnici postajemo robovi"

"Izvijestili smo javnost preko medija o nezakonitom skidanju s plaće i još nizu drugih prekršaja. Stišković je demantirao naše navode te nas nazvao bivšim pripadnicima Crvenih beretki, a sebe Hrvatom i domoljubom, za nepovjerovati! Odlučili smo angažirati zajedničku odvjetnicu koja bi pred Općinskim sudom u Belom Manastiru dokazala kako su naša prava prekršena i zahtijevala novčanu naknadu. Ja sam imao potraživanja blizu 20.000,00 kuna. Naša je pobjeda bila sigurna, barem je odvjetnica tako tvrdila, ali događa se jako zanimljiv preokret. Dan prije glavnog ročišta naša odvjetnica e-mailom uručuje otkaz o zastupanju, tako da na sud dolazimo bez odvjetnice. Cijenjeni sudac ove, sada već komedije, izjavljuje kako su i oni jučer dobili faks u kojemu se navodi otkaz za zastupanje. Odvjetnik Stiškovića predlaže nekakvu smiješno nagodbu na koju smo nakon više od godinu dana živciranja i nervoze pristali, želeći završiti tu parodiju jer je sav naš trud naočigled bio uzalud. Čitav sustav je korumpiran, pogotovo kada želite ukazati kako gospodin predsjednik Ivica Todorić uvodi svoj 'novac' u naš financijski sustav i kako mi radnici postajemo robovi, koji su 'dužni' svoju plaću potrošiti u Konzumu!", piše Pehar.

"Nagodba koju sam potpisao iznosila je 1.160,55 kuna, plus zatezna kamata koje teče od 27. srpnja  2009. godine do isplate, u visini eskontne stope HNB-a uvećane za pet postotnih poena, a rok za isplatu je bio 15 dana odnosno 16. prosinca 2010. godine. Nevjerojatna samovolja Ivice Stiškovića koji jednostavno nije htio ispuniti svoje obveze, a na što se obvezao pred Sudom, ukazuje na njegovo nepoštivanje ustavno-pravnog poretka RH. U više navrata sam posjećivao odvjetnika Ivice Stiškovića koji mi se svaki put ispričavao te mi je jednom prilikom rekao: 'Ovo u svojoj odvjetničkoj karijeri nisam vidio, da netko ponudi nagodbu na koju druga strana pristane, a onda svoje obveze koje iznose nešto više od 10.000 kuna ne želi podmiriti'. On nam je savjetovao da pokrenemo ovrhu. Nakon što je prošlo više od godinu dana kako je rok istekao, odlučili smo opet informirati medije o našem problemu. Novac smo dobili 22. prosinca 2011. godine nakon što ga je novinar nazvao telefonom i zamolio za komentar o neisplati sudske nagodbe. Članak je stopiran i nikada nije ugledao svjetlost dana", nastavlja.

"Zašto ne bismo ukinuli kunu, kao sredstvo plaćanja uveli Konzumove bonove i ime države promijenili u Republika Agrokor?!"

Ali tu nije kraj. nakon što je radnicima isplatio osnovicu određenu na Sudu, Stišković nije platio kamatu za više od dvije godine koliko su čekali isplatu, na što se obvezao u sudskoj nagodbi koju su potpisali.

"Na kraju ovoga cirkusa ostaje mi još da zatražim izvješće od Državnog inspektorata. Sramotno je postupanje takozvanih institucija pravne države (Državnog insprektorata, Općinskog i Prekršajnog suda u Belom Manastiru, Općinskog državnog odvjetništva u Belom Manastiru, DORH-a iz Osijeka, Policijske Uprave OBŽ kao i policijske postaje u Belom Manastiru) jer su se u ovom cirkusu stavili na stranu HDZ-ove kriminalne hobotnice i predsjednika Agrokora Ivice Todorića, štiteći i prikrivajući kršenje zakona. Što se tiče pravosuđa, u potpunosti stoji ona rečenica Frane Supila: 'U pravosuđu uvijek postoji neka opasnost. Ako to nije sam zakon, onda su to suci'. Ako se takozvana pravna država ne može boriti protiv Todorića, onda bi najbolje bilo promijeniti ime države u 'Republika Agrokor', te ukinuti kunu i uvesti kao sredstvo plaćanja Konzumove bonove".

Ipak, jedna je pozitivna stvar izašla iz čitave ove priče. Nakon što je Pehar Stiškovića pred predsjednicom Prekršajnog suda u Belom Manastiru nazvao prevarantom, radnici Tehno-filtera počeli su dobivati kompletnu plaću u kunama, nakon više od tri godine prisilnoga isplaćivanja u Konzumovim bonovima.

Pročitajte više