Zbog krize, Styria u Sloveniji gasi besplatni Žurnal

Screenshot: Žurnal

AUSTRIJSKA izdavačka kuća Styria Media Group objavila je u srijedu da u Sloveniji prestaje s izdavanjem svog besplatnog dnevnog lista "Žurnal".

Austrijski vlasnik objavio je da su ga na taj potez prisilile teške makroekonomske prilike na slovenskom tržištu te će se ubuduće, umjesto na besplatne edicije, koncentrirati na učvršćivanje svog vlasničkog udjela u drugim etabliranim tiskanim i digitalnim medijima.

"To je za nas bila vrlo teška odluka, ali zbog ekonomskih razloga i jedina moguća", izjavio je direktor Styrije Markus Mair.

Bez posla ostaje 50 stalno i honorarno zaposlenih novinara "Žurnala" za koje se, po tvrdnjama tvrtke, priprema program socijalnog zbrinjavanja.

Po podacima javne agencije za poslovne podatke (AJPES), Styria je sa svojim besplatnim edicijama u Sloveniji od 2003. godine zabilježila ukupno 40 milijuna eura gubitka, a dnevnik "Žurnal" s više od 200.000 čitatelja od 2008. godine je poslovao s negativnim rezultatom.

Styria je suvlasnik ljubljanskog dnevnog lista "Dnevnik", a po nekim nagovještajima jedan je od interesenata za kupnju mariborskog dnevnika "Večer", čiji je vlasnik Pivovarna Laško (PL).

Prema podacima nacionalnog istraživanja, novine u Sloveniji čita 43 posto populacije u dobi od 10 do 75 godina. Najčitaniji slovenski dnevni list je tabloid "Slovenske novice", dok su među dnevno-informativnim listovima najčitaniji "Delo", "Dnevnik" i mariborski list "Večer".

Zbog krize u izdavaštvu i pada naklada broj zaposlenih u vodećim dnevnim edicijama se je od 2007. do 2012. smanjivao za tri posto godišnje, a većina izdavača razmišlja o restrukturiranju i jačanju internetskih izdanja.

Pročitajte više