Zbog neisplate poticaja BiH poljoprivrednici traktorima i strojevima blokirali granični prijelaz između Županje i Orašja

Foto: Ilustracija

BLOKADA prometa preko graničnog prijelaza između Županje i Orašja, koju su u ponedjeljak s bosanskohercegovačke strane izazvali nezadovoljni poljoprivrednici, nastavlja se i u utorak.

Bosanskohercegovački poljoprivrednici na taj su se čin odlučili prosvjedujući jer im vlasti federalnog entiteta nisu isplatile poticaje za posljednje dvije godine.

Kako su u utorak izvijestili iz Asocijacije auto moto klubova u BiH, sa sjedištem u Mostaru, zbog prosvjeda građana blokiran je granični prijelaz u Orašju, a samo povremeno dopušta se prolaz putničkim vozilima i autobusima te vozilima u hitnim slučajevima.

Poljoprivrednici su prosvjed započeli jučer te su proveli cijelu noć nedaleko graničnoga prijelaza. Poručuju da blokadu s traktorima i drugim strojevima nastavljaju dok im se ne ispune zahtjevi. Oni traže da im se isplate poticaji iz 2012. i 2013. godine u iznosu od oko 4,5 milijuna maraka (oko 2,3 milijuna eura).

Njihovi predstavnici susreli su se u utorak i s predsjednikom županijske vlade Marijanom Oršolićem i policijskim ravnateljem Marijanom Mikićem kako bi se pokušao riješiti spor. Poljoprivrednici inzistiraju da im se obrate predstavnici vlasti u Federaciji BiH koji su zaduženi za isplatu poljoprivrednih poticaja.

Pročitajte više