Zbog neispravnih zračnih jastuka u SAD-u se povlači 34 milijuna vozila?

Screenshot: Takata.com

JAPANSKI proizvođač zračnih jastuka, Takata mogao bi čini se, svoje proizvode proglasiti neispravnima u gotovo 34 milijuna vozila diljem Sjedinjenih Država što gotovo udvostručuje broj već povučenih vozila. Tako barem tvrdi dvoje ljudi koji su izviješteni o ovom potezu, piše New York Times.

Navodno se ta objava razvlači već godinu dana, ali Takata, do nedavno, nije popuštala pritisku Nacionalne uprave za sigurnost cestovnog prometa.

Zračni jastuci spomenute kompanije pri aktivaciji mogu snažno eksplodirati i pritom izbaciti metalne fragmente prema putnicima vozila. Šest smrtnih slučajeva i 100 ozljeda već je povezano s ovim propustom u proizvodnji.

"Takata će regulatornoj agenciji podnijeti četiri izvješća o kvarovima, a broj vozila s neispravnim zračnim jastucima mogao bi se smanjivati sukladno broju testova koje ćemo izvoditi", izjavili su sugovornici NY Timesa koji su željeli ostati anonimni.

U veljači je regulatorna agencija kompaniji Takata odredila dnevno plaćanje kazne od 14.000 dolara zbog nepoštivanja njihove odluke o povlačenju vozila. No, kompanija i dalje niječe njihove tvrdnje.

Pročitajte više