Zbog neodgovornih investitora i države vlasnici neće moći prodavati svoje stanove?

ZAKON o postupanju s nelegalno izgrađenim zgradama koji je poslan u Sabor mogao bi izazvati kaos na tržištu nekretnina, a neki vlasnici koji imaju "čiste papire" bi mogli biti bačeni "u ilegalu".

U mnogim slučajevima "legalne" gradnje u Hrvatskoj, investitori su nakon dobivanja građevinske dozvole sagradili više stanova od predviđenog, a potom su dobili i "uredan" elaborat o etažiranju, piše Glas Slavonije.

No, sada takvi stanovi neće moći biti legalizirani ukoliko inženjeri i arhitekti, koji potpisuju Rješenje o izvedenom stanju, kažu da zgrada nije sigurna za uporabu i da, između ostalog, nema omogućen pristup vatrogasnom vozilu. No, na mnogim zgrada su zbog preinaka na zgradama takvi prolazi suženi te vozila ne mogu proći.

"Država je naplatila porez, a banka dala kredite"

Zbog toga vlasnici neće moći prodavati svoje legalno kupljene stanove, jer se novi vlasnici neće moći uknjižiti. Sadašnji vlasnici, koji su stanove uglavnom kupovali na dugogodišnje kredite uz "masne kamate", neće svojoj djeci čak stanove davati niti u nasljedstvo.

"Što smo trebali misliti kad smo stan kupovali - svi su nam papiri uredno predočeni, država je naplatila porez, gruntovnica je zgradu upisala, a banka isplatila kredit?! Pored svih koji su u procesu sudjelovali, jedino ćemo mi ispaštati", kaže obitelj iz Trešnjevke koja "u vlasništvu" ima takav stan u zgradi koja ima suženi prolaz za vatrogasno vozilo te je investitor izgradio više stanova nego je smio.

Pomoćnica ministra za graditeljstvo Ana Mrak Taritaš je kazala da takve zgrade neće rušiti, ali će na "njih" staviti zabilježbu u kojoj će pisati da nisu legalne. Jasno je da kupci nisu mogli znati da će im stanovi naknadno postati nelegalni, a ovakav potez će vjerojatno izazvati kaos na tržištu nekretnina. Vlasnici će ostati zarobljenici nekretnina koje ne mogu prodavati ili davati u naslijeđe, a izgubit će i banke koje su vlasnice mnogih takvih stanova. Ne bi bilo čudno i da vlasnici takvih stanova prestanu plaćati kredite.

Pročitajte više