Zbog novog načina plaćanja školarina pobuna i na Građevinskom fakultetu!

NOVI način plaćanja školarina na Zagrebačkom sveučilištu ne sviđa se niti studentima Građevinskog fakulteta koji su za sutra točno u podne najavili okupljanje i potpisivanje peticije ispred zgrade fakulteta.

Prema novima pravilima plaćanja školarina, oni studenti koji prethodne godine skupe 55 ECTS bodova ne moraju plaćati ništa. Oni koji će imati od 30 do 54 boda će plaćati svaki bod od 120 do 160 kuna, dok će oni ispod 30 bodova morati podmiriti punu školarinu.

> Zagrebačko sveučilište oštetilo dio studenata: Imaju uvjete za besplatno studiranje, a moraju platiti školarinu

Jučer smo objavili pisma studentica Pravnog fakulteta koje su se bunile što je njihova obrazovna institucija izuzeta iz tih pravila, jer će, iako imaju dovoljno bodova, svejedno morati platiti punu školarinu od 6300 kuna. S Građevinskog fakulteta nam danas stiže anonimno pismo studenta kojemu ne odgovaraju nova pravila pa bi da se ona počnu primjenjivati sljedeće godine.


Objašnjava kako se pravila, koja je rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš, predstavio jučer već sutra  počinju primjenjivati, jer im sutra počinju upisi na Građevinskom fakultetu. "Svi skupa smo stavljeni u veoma neugodnu poziciju, obzirom da se zahtjeva da svi studenti koji su u protekloj akademskoj godini ostvarili manje od 30 ETCS-a, moraju plaćati puni iznos participacije od 8 400 kuna", piše student. Objašnjava i da oni koji imaju više od 30 bodova moraju plaćati predmete koje nisu položili.

"Predmete smo uvijek mogli polagati u zimskim rokovima, bez plaćanja i gubljenja godine"

"Ali, te predmete još uvijek mogu polagati u zimskim rokovima, koji su do sada za nas bili redoviti rokovi i za njih se nije moralo ništa plaćati, niti se gubila godina", piše student Građevinskog fakulteta. "Apsurdno je i to, bez obzira što neki predmet ponovno upisujemo, time naravno i plaćamo, od profesora dolaze zabrane da idemo na predavanja, vježbe te kolokvije, već možemo samo na kraju semestra izlaziti na ispitne rokove", objašnjava student Građevinskog fakulteta.

Čini se kako Bjeliševa ideja "ujednačavanja školarina" nije uspjela riješiti, već je stvorila još više problema. No, vjerojatno se to dogodilo zato što se pravila mijenjanju u zadnji trenutak te se studenti, a ni fakulteti, na njih nisu uspjeli pripremiti. Zato bi već sada trebalo donijeti pravila za sljedeću godinu kako u rujnu 2013. ne bi ponovno imali veliki broj nezadovoljnih studenata koji se osjećaju prevarenima odlukom Senata.

Pročitajte više