Zbog opasne bure trajekt "Korčula" dva sata plutao ispred splitske luke

Foto (Ilustracija): FAH

TRAJEKT "Korčula" na kojem je bio 91 putnik te 34 vozila jutros je zbog jakih udara bure dva sata bio "zarobljen" na milju od splitske luke u koju nije mogao uploviti, no na kraju je pristao bez ikakvih posljedica.


Trajekt je plovio na liniji Lastovo-Vela Luka-Split u koji je trebao uploviti u 9 sati, no olujna bura je dolazak produžila, pa je "Korčula" uplovila tek u 11 sati.

Koordinator Jadrolinije Ante Mrvica izjavio je kako se radi o bočnom vjetru, izrazito opasnom za brodove što se danas pokazalo na "Korčuli".

"Kad imamo jake zapuhe bure trajektu je veoma riskantno uplovljavati u luku, pa je kapetan čekao povoljnije meteorološke uvjete i trenutak kada je vjetar na kratko smanjio intezitet. Petnaestak minuta prije nego je krenuo uplovljavati u luku javio sam mu da je vjetar malo pao, te je uplovljavanje moglo početi, rekao je Mrvica.

Kako je dodao, na trajektu nije bilo nikakvih problema s putnicima.

Očekuje se smirivanje vremena

Kapetan je putnicima objasnio situaciju, a radi njihove sigurnosti bilo je opasno riskirati. Upravo zbog toga odgođena su i tri putovanja za Brač, kao i onaj put Šolte. Prognoza kaže da jaka bura ostaje, no popodne bi moglo skrenuti na zapadni vjetar ili tramontanu, a to znači da bi se trebao i normalizirati promet", objasnio je Ante Mrvica .

Takve situacije u splitskoj luci nisu česte, dodaje Mrvica, iako se znaju dogoditi u zimskom razdoblju. Podsjetio je kako su prije dvije godine imali sličnu situaciju u Rogaču na Šolti kada trajekt nije mogao isploviti zbog jakih bočnih udara vjetra.


Među putnicima koji su bili na trajektu "Korčula" putnica Anita Surjan iz Vele Luke je rekla da im je kapetan objasnio kako ne mogu pristati zbog vjetra.

Oni su kao pravi otočani osuđeni na sve situacije na moru, ali bilo je, kaže, užasno kad je more tuklo.

Druga je putnica prepričala kako su jutros iz Vele Luke krenuli u 6.15 sati, te se nadali da će do 9.10 sati stići u Split. Rekla je da su se vrtili trajektom malo naprijed, malo nazad, pa u krug sve dok nisu uplovili u luku. Dodaje da nikome nije bilo zlo.

Zbog problema s uplovljavanjem u splitsku luku u bolnicu je kasnila Ana Bačić iz Blata na Korčuli, a vrijeme je kratila učenjem za ispit.
 

Pročitajte više