Zbog previše arsena voda u Pačetinu nije za piće

Ilustracija: Arhiva

ZBOG povećane količine arsena u vodi mještanima Pačetina lokalno komunalno poduzeće preporučilo je da do daljnjega ne piju vodu iz mjesnog vodovoda i o tome su po naselju postavljene i obavjesti.

Vodu iz mjesnog vodovoda smiju koristiti samo kao tehnološku dok se dobavu vode za piće za sada snalazi svatko na svoj način, kaže Miroslav Palić, načelnik općine Trpinja kojoj Pačetin teritorijalno pripada, dodajući kako je u vodi u Pačetinu izmjerena količina arsena od 72 mikrograma po litri, a hrvatski propisi dopuštaju najviše 50 mikrograma po litri vode.

Prema njegovim riječima, problem s neispravnom vodom u Pačetinu, u kojem živi nešto više od 500 stanovnika, trebao bi biti riješen do kraja godine spajanjem pačetinskog vodovoda s cjevovodom vukovarskog Vodovoda u Boboti. Pačetin se nalazi između Vinkovaca i Vukovara.

"Nažalost, nije prvi put da je arsen pronađen u povećanim količinama u vodovodima na našem području. Riječ je o mjesnim vodovodima koji imaju vlastitio crpilište i tu drugog riješenja nema nego priključiti mjesto na vodovodni sustav", kaže Palić.

Prisutnost arsena u vodovodima istočne Slavonije potvrdilo je i prošlogodišnje istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Uzorci su uzeti sa 116 lokacija, od kojih je na 45 lokacija koncentracija toksičnog arsena iznosila 10 mikrograma po litri vode. Prema pravilnicima Europske unije (EU), već koncentracija od 10 mikrograma arsena u litri vode dovoljna je za zatvaranje vodovoda. Hrvatski pravilnici dopuštaju 50 mikrograma po litri.

Pročitajte više