Zbog razornog potresa u Japanu 2011. mogao bi eruptirati vulkan Fuji nakon više od 300 godina?

Foto: Guliver Image/Getty Images

JAPANSKI i francuski znanstvenici u istraživanju objavljenom u časopisu Science tvrde da bi zbog razornog potresa koji se dogodio u Japanu prije gotovo tri i pol godine mogao eruptirati vulkan Fuji koji je zadnji put eruptirao prije više od 300 godina.

Analizom seizmičkih podataka ustanovili su da podrhtavanja tla nisu najjača u područjima gdje su puknuća u Zemljinoj kori najveća. Najveća puknuća locirali su ispod planine Fuji, a to objašnjavaju činjenicom da su tekuća magma i vrela voda zarobljeni ispod vulkana.

Znanstvenik dr. Florent Brenguier tvrdi da bi se u radijusu od 100 kilometara mogao dogoditi novi potres koji bi ponovo mogao biti razoran te potencijalno uzrokovati erupciju vulkana, piše The Guardian.

Podsjećamo, Japan je prije više od tri godine pogodio dotad nezabilježen razoran potres magnitude 9.0 po Richteru koji je zajedno s tsunamijem prouzročio smrt više od 15 tisuća ljudi. To je uzrokovalo tektonske poremećaje ispod vulkana zbog čega znanstvenici i strahuju od erupcije.

Zadnja takva erupcija dogodila se davne 1707. godine zbog čega je umrlo 20 tisuća ljudi. I toj erupciji prethodio je razoran potres magnitude 8.7 po Richteru.

Pročitajte više