Zbog ubojstva hrvatskih civila u Belom Manastiru osuđeni na ukupno 36,5 godina zatvora

ČETVORICA bivših policajaca SUP-a Beli Manastir proglašena su danas krivima i osuđena pred Višim sudom za ratne zločine u Beogradu na zatvorske kazne zbog ubojstva najmanje šest hrvatskih civila tijekom 1991. godine, javlja Blic.

Zoran Vukšić osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, Slobodan Strigić na deset godina, Branko Hrnjak na pet godina zatvora, a Velimir Bertić na godinu i pol zatvora. Sudac Dragan Mirković izjavio je kako je sud utvrdio da su optuženi od kolovoza do prosinca 1991. godine u Belom Manastiru počinili ratni zločin nad civilima, protuzakonita pritvaranja, zastrašivanje, teror, mučenje te nečovječno postupali sa žrtvama.

Osuđeni su za ubojstvo hrvatskih civila Adama Barića, četiri člana obitelji Čičak i ubojstvo nenaoružanog starca Ive Maleke. Sud je utvrdio da su optuženi civile tukli pendrekom, tjerali ih da pjevaju četničke pjesme, prijetili im da će ih "operirati nožem", izbijali im zube, tjerali ih na međusobne fizičke sukobe i gurali im pištolje u usta.

Državno tužiteljstvo Hrvatske ustupilo je 2008. godine Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije ovaj predmet na osnovi Sporazuma o suradnji.

Pročitajte više