USKOK istražuje pulskog pročelnika i tužitelja iz skandala oko kazne manje od 14€

Fotografija ne prikazuje događaje i osobe iz članka Ilustracija: Matija Habljak/PIXSELL

USKOK je, nakon izvida provedenih u suradnji s PNUSKOK-om i PU istarskom, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1977., 1960.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je I. okr., 21. prosinca 2023. u Puli, kao viši savjetnik – specijalist u Odsjeku za poslove zastupanja Upravnog odjela za lokalnu i mjesnu samoupravu Grada Pule, privremeno ovlašten za obavljanje poslova iz djelokruga pročelnika Upravnog odjela za lokalnu i mjesnu samoupravu, postupao po traženju svog prijatelja II. okr. kako bi spriječio provođenje prekršajnog postupka koji je protiv njega zbog prometnog prekršaja pokrenuo navedeni Odsjek.

Spriječeno provođenje prekršajnog postupka

"Iako je znao da II. okr. nije u zakonskom roku dostavio podatke o identitetu osobe koja je 18. veljače 2023. počinila prometni prekršaj, I. okr. je naložio podređenom prometnom redaru da bez zakonske osnove u poslovnoj aplikaciji poništi Obvezni prekršajni nalog koji je 11. prosinca 2023. izdan protiv II. okr. zbog prometnog prekršaja.

Prometni redar je postupio prema nalogu I. okr. na koji način je spriječeno provođenje prekršajnog postupka protiv II. okr. koji je tako neosnovano oslobođen plaćanja novčane kazne u iznosu od 660 eura, kao i plaćanja troška prekršajnog postupka u iznosu od 13.27 eura", objavio je USKOK.

Uhićenja u Istri

Jučer su se odvila uhićenja u Istri zbog skandala oko kazne manje od 14 eura. Jutarnji list je neslužbeno doznao da je jedan od osumnjičenih je zamjenik županijskog državnog odvjetnika Željko Perčinlić, kojem se navodno storniralo prekršajnu kaznu.

Kako je prije par dana pisao portal Istra24, USKOK je pokrenuo istragu zbog skandala oko opraštanja parkirne kazne za zamjenika Županijskog državnog odvjetnika Željka Perčinlića. Istra24 objavila je da je Perčinlić pokušao izbjeći plaćanje najobičnije parkirne kazne manje od 14 eura, što je rezultiralo skandalom u koji su uključeni čelni ljudi istarskog pravosuđa i gradskih pravnih službi. 

U nastojanju da izbjegnu plaćanje parkirne kazne gradski pročelnik Nebojša Nikolić i županijski tužitelj Željko Perčinlić prekršili su zakon, zbog čega je Nikolić dan nakon podnio ostavku na mjesto pročelnika Upravnog odjela za lokalnu i mjesnu samoupravu, piše Istra24.

Nikolić je svom poznaniku Željku Perčinliću, zamjeniku Županijskog državnog odvjetnika, oprostio kaznu za nepropisno parkiranje.

Pročitajte više