Zelena akcija slavi 25 godina postojanja

Screenshot: Zelena akcija

ZELENA AKCIJA danas slavi 25 godina postojanja i aktivnog djelovanja u cilju zaštite prirode i okoliša te promicanja održivog razvoja u Republici Hrvatskoj.

U svom radu Zelena akcija je ostvarila brojne rezultate na području zaštite okoliša. Između ostalog je to zaustavljanje termoelektrane u Lukovom Šurgaju, zaustavljanje projekta "Družba Adria" i hidroelektrane Ombla, ukidanje koruptivnog zakona o igralištima za golf, izmjene trase autoceste na području doline Gacke te mnoge druge problematike. Također su osnivači akcija poput "Srđ je naš" i "Ne damo našu Varšavsku".

Početak bilježe burne 1990. godine kada su se zvali "Zelena akcija Zagreb", a bavili su se lokalnim temama. Već 1996. zbog sve intenzivnijeg djelovanja na području cijele Hrvatsku mijenjaju ime u "Zelena akcija". Mnoge nenasilne direktne akcije, kampanje, informiranje i obrazovanje građanki i građana osnažili su Zelenu akciju koja iz godine u godinu uključuje u svoj rad brojne aktiviste i aktivistice, provodi nove projekte i širi svoje djelovanje na nove teme.

Pročitajte više