Zeleni i žuti vragovi Zorana Milanovića

"Nećemo dopustiti političkim diletantima i bezglavim smušnjacima koji ne vide o čemu se radi u Hrvatskoj i svijetu s kojekakvim regionalnim planovima. Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske samostalnosti. I ne samo sa crnim, nego i sa zelenim i žutim vragovima. Ne samo da se povezuju, nego im se nude. I ne samo da se nude, nego se i prodaju, za Judine škude".  Franjo Tuđman, studeni 1996. godine

ZORAN MILANOVIĆ sve više podsjeća na Franju Tuđmana.

Prvo je u na Aktualnom satu Hrvatskog sabora prigovorio Davoru Stieru da ne razumije Hrvatsku zato što u njoj nije živio, a sada mu zamjera što "ogovara Hrvatsku i stopira njezin ulazak u Europsku uniju".

Pa je tako na ovotjednoj sjednici Vlade, govoreći kako nema iluzija da će se njegova politička konkurencija ponašati konstruktivno, pozvao sve one kojima je važan konkretan hrvatski interes, a to je ulazak u EU, da s Vladom posao odrade do kraja. "Ako neće, ne moraju, ali neka barem ne rade štetu", kazao je Milanović.

A potom preko Jutarnjeg lista upru prstom u glavnog krivca.

Drž'te krivca!

"Nema sumnje da neki političari HDZ-a aktivno pokušavaju, ako ne zaustaviti, onda barem otežati ulazak Hrvatske u Europsku Uniju", citira se visoki izvor iz Vlade i otvoreno imenuje Davora Stiera, saborskog zastupnika HDZ-a, s dobrim vezama među europskim konzervativcima.

Banski dvori tvrde da je on kriv što je Hrvatska u izvještaju o monitoringu dobila obavezu da ispuni još deset točaka. On je kriv što Njemačka sada proziva Hrvatsku. On je kriv što se dovodi u pitanje obećani datum ulaska 1. srpnja 2013. godine.

Kao što je začepio usta svojim stranačkim kolegama, koalicijskim partnerima i velikom broju novinara, Milanović ih sada želi začepiti i domaćoj oporbi.

Baš kao što je to želio i Tuđman.

Judine škude

I poput Tuđmana, Milanović je na javnu scenu vratio pojam "tračanja, cinkanja i ogovaranja Hrvatske" u inozemstvu. Falili su samo "žuti i zeleni vragovi, bezglavi smušenjaci i politički diletanti" koji se za Judine škude povezuju sa svim protivnicima hrvatskog ulaska u Europsku uniju.

Nije ni čudo da je šef SDP-a nedavno u Saboru gorljivo branio Tuđmana. Kad sve više podsjeća na njega.

Nije mu bilo dovoljno što je u šovinističkom ispadu na tragu "ideologije krvi i tla" oduzeo pravo Davoru Stieru da razumije Hrvatsku samo zato što u njoj nije rođen, nego je sada tog istog Davora Stiera optužio da cinka Hrvatsku u inozemstvu.

A to je već stvarno previše. Bilo je i za Tuđmana, a kamoli neće biti za Milanovića.

Trebao je ogovarati Hrvatsku

Premijer se hvali da kao šef oporbe nikad nije "ogovarao svoje političke partnere, čak i kada je za to bilo tisuće razloga, nego se borio za ono što je vidio kao hrvatski interes". Hvali se da je šutio o korupciji i kriminalu, o kršenju zakona, o manipulaciji pravosuđem, o kontroli medija, uništavanju brodogradnje, o svim onim temama koje nisu samo formalno usporavale hrvatski put prema EU, nego su faktički uništavale Hrvatsku.

Iako je upravo u nacionalnom interesu bilo da na to upozorava gdje god stigne.

Međutim, on je odlučio ta pitanja zadržati unutar svog plemena. Baš kao što je to želio i Tuđman.

Sada, pak, u napadu tuđmanovštine zamjera Stieru što "cinka Hrvatsku" i optužuje ga da je baš on kriv za još deset stvari koje Hrvatska još mora ispuniti na putu prema članstvu u EU. Da je šutio, sve bi bilo u redu.

Priznaje slabost

Milanović time, vjerojatno nesvjesno, priznaje slabost svoje Vlade i svoje diplomacije. Kako je, naime, moguće da joj jedan marginalni zastupnik HDZ-a može nanijeti toliku političku štetu?

Da je Vlada riješila brodogradilišta, ne bi joj se to stavljalo na teret. O borbi protiv korupcije na čelu s Mladenom Bajićem bespredmetno je i raspravljati. Političke primjedbe na račun Zakona o HRT-u posve su legitimne.

Ali predsjednik Vlade poručuje kako sve to treba gurnuti pod tepih do prvog srpnja iduće godine. Da netko slučajno ne bi skužio. A onoga tko skuži, treba pribiti na stup srama.

Baš kao što bi to učinio i Franjo Tuđman. Fali još samo Hloverkino čerečenje na HTV-u pa da scenarij bude kompletan.

Nekada su to prolazili oporbeni političari, disidentski pisci, neovisni intelektualci, kritični novinari. Danas to prolazi zastupnik stranke koja se - kako ironično - vraća Franji Tuđmanu.

E pa Milanović ih je preduhitrio.

Pročitajte više