Zeleni zajedno: Osigurajte jednaka prava istospolnih parova!

Foto: Arhiva 

ZELENI ZAJEDNO, lista broj 28 na izborima članova za Europski parlament, pozdravljaju iskorake napravljene na području ljudskih prava LGBT osoba u Hrvatskoj, ali i izražavaju zabrinutost sporim tempom provedbe zakona i politika vezanih za suzbijanje diskriminacije i zločina iz mržnje nad LGBT osobama. Nihovo priopćenje objavljujemo u cijelosti. 
 
Referirajući se na jučer predstavljeni Izvještaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba u 2012. u Hrvatskoj te Izvještaj o praćenju provedbe Preporuka Vijeća Europe državama članicama o mjerama suzbijanja diskriminacije na osnovu spolne orijentacije ili rodnog identiteta, nositelj liste Zeleni zajedno Toni Vidan upozorio je na probleme u provedbi novog Zakona o suzbijanju diskriminacije te na potrebu osiguravanja jednakih prava istospolnih parova.
 
„Lista Zeleni zajedno podržava zahtjeve lezbijske grupa Kontra i Centra za prava seksualnih i rodnih manjina – Iskorak za ukidanjem diskriminacije istospolnih parova kroz obiteljsko zakonodavstvo te osiguravanje prava na brak i izvanbračnu zajednicu“, izjavio je Vidan.
 
Sukladno našem izbornom programu (http://on.fb.me/XWDIjM), stavovima Zelenih u Europskom parlamentu i njihovom prošlogodišnjem prijedlogu rezolucije za borbu protiv homofobije u Europi (http://www.greens-efa.eu/fight-against-homophobia-in-europe-7299.html), lista Zeleni zajedno zauzima se za suzbijanje diskriminacije na temelju seksualne orijentacije, rodnog izražavanja i rodnog identiteta. 
 
Podržavamo i zahtjeve Iskoraka i Kontre za izmjenom Zakona o državnim maticama, kojim bi se definirala potrebna dokumentacija za promjenu podataka o spolu i imenu na osobnim dokumentima za transrodne osobe.

Pročitajte više