Žene u EU bi trebale raditi dodatnih 59 dana godišnje da bi dosegnule plaću muškaraca

Ilustracija: Arhiva

PROSJEČNA razlika između plaća muškaraca i žena u Europskoj uniji je 16,2 posto, što znači da žene moraju raditi prosječno 59 dana više nego muškarci da bi zaradile koliko i oni, podaci su koje je u danas objavila Europska komisija.

Komisija je ove podatke objavila povodom Europskog dana platne jednakosti u EU, koji "nas podsjeća na nejednakosti u plaćama s kojim se suočavaju žene u EU", navodi se u priopćenju Europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding.

Brojka od 16,2 posto predstavlja prosjek utvrđen za 2010. godinu u cijeloj Europskoj uniji. Komisija ističe da ona znači lagano smanjenje nejednakosti u plaćama žena i muškaraca jer se prethodnih godina radilo o malo više od 17 posto.

Razlike u plaćama su blago smanjene u posljednjih nekoliko godina, a jedno od objašnjenja za to moglo bi biti u tome što su pojedini sektori u kojima dominiraju muškarci, poput građevinarstva, najteže pogođeni ekonomskom krizom. Istodobno je u istom razdoblju porastao udio muškaraca koji rade skraćeno radno vrijeme ili koji rade slabo plaćene poslove.

Pročitajte više