Židovi diljem svijeta obilježavaju Jom Hašoa - Dan stradanja u holokaustu

Foto: Roberto Orlić/Cropix

ŽIDOVI diljem svijeta danas obilježavaju Jom Hašoa - Dan stradanja u holokaustu. Naime, tog dana u Izraelu i dijaspori Židovi se sjećaju šest milijuna ubijenih sunarodnjaka, žrtava nacizma i fašizma u Drugom svjetskom ratu.


Zove se Danom sjećanja na holokaust ili Danom holokausta, a obilježava se kao izraelski dan komemoracije za Židove koji su stradali zbog akcija nacističke Njemačke.

Središnja komemoracija u povodu obilježavanja Jom Hašoa održana je prijepodne na židovskom groblju u Bjelovaru, u organizaciji Židovske vjerske zajednice Bet Israel i grada Bjelovara. Vijence su položili izaslanik predsjednika RH, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, izaslanik predsjednika Sabora i potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, gradonačelnik Bjelovara Anton Korošec, predsjednik vjerske zajednice Bet Israel Vladimir Šalamon i predsjednica Hrvatsko-izraelskog društva prijateljstva Jasminka Domaš. Molitvu na gradskom groblju u Bjelovaru predvodio je glavni rabin Židovske vjerske zajednica Bet Israel u Hrvatskoj dr. sc. Kotel Da-Don.

Poslijepodne je predsjednik Republike Ivo Josipović nazočio obilježavanju Dana sjećanja na žrtve holokausta Jom Hašoa na zagrebačkom groblju Mirogoju, kod skulpture Mojsije. Na toj komemorativnoj svečanosti, koju je organizirala Židovska općina Zagreb i Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj, sudjelovao je i izaslanik predsjednika Vlade, ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Pročitajte više