Zinka Bardić nije ni smjela raditi za Vladu

Foto: Arhiva

PO DRUGI put je Zoran Milanović odlučio Zinki Bardić reći "zbogom". Ovoga puta rastanak je, čini se, i konačan.

Bivša premijerova savjetnica za medije u nemilosti je, kako se priča, već duže od mjesec dana. Njen odlazak iz svog kabineta Milanović je potvrdio na press konferenciji na kojoj je predstavljao rebalans proračuna. Zajedno s Bardić Vladu je napustila i glasnogovornica Ivana Grljak.

O razlozima razlaza s Bardić premijer nije želio govoriti. Špekulira se, međutim, da je Bardić prešla na stranu Slavka Linića, nakon što se Milanović javno usprotivio kriminalu u Ministarstvu financija. Između premijera i ministra financija komunikacija je, šuška se u SDP-u, nepostojeća.

Bardić je Milanović definitivno prekrižio nakon što je u javnom televizijskom nastupu naredio smjenu Linićevog pomoćnika Branka Šegona, kojega Linić i danas štiti, čemu se ona navodno protivila. No, Milanović nije mogao prešutjeti kriminalne radnje koje nanose štetu stranci.

Nedugo zatim uslijedila je stranačka konvencija SDP-a na kojoj je Linić odlučio izignorirati vrh stranke i sjesti u zadnji red, a Bardić se od ministra financija, izvještavali su prisutni novinari, gotovo i nije odvajala. Tada je postalo sasvim jasno da za nju u Banskim dvorima više neće biti mjesta.

Proglasili je krivom za poraz 2007. pa je opet angažirali

Ponavljamo, drugi je to put da se Milanović odrekao ove bivše novinarke i direktorice strateških komunikacija u PR agenciji Madison koja je u Vladi, kako je voljela istaknuti, radila kao volonterka. Prvi put u nemilost je pala nakon što je SDP na izborima 2007. poražen od HDZ-a predvođenog Ivom Sanaderom.

Anonimni izvori tada su šuškali da je Bardić udaljena iz kruga oko SDP-ovog najužeg vodstva jer je loše odradila kampanju. Optuživali su je za diletantske spotove (famozna Jadranka Puž), za svađu s dijasporom i crkvom, za lošu komunikaciju s novinarima i izoliranje Milanovića, tada samo šefa SDP-a, od najbližih suradnika.

No, kada se Milanovićev SDP po drugi puta upustio u parlamentarnu bitku s HDZ-om, čiji je ishod te 2011. bio sasvim izvjestan, opet su pokucali na Zinkina vrata. Šansu da dođe na poziciju moći koju garantira ured do premijerovog iskusna PR-uša nije mogla propustiti.

Milanoviću tada nije smetala ni činjenica da volonterski angažman Zinke Bardić u Vladi otvara prostor za potencijalni sukob interesa težak milijarde kuna. Naime, Bardić je, i dok je savjetovala Milanovića, formalno ostala zaposlenica (štoviše, jedna od čelnih osoba) PR agencije Madison koja joj isplaćuje plaću.

Sukob interesa

A klijenti Madisona, o čemu je Index opširno izvještavao, česti su poslovni partneri države. Jedan od najvećih Madisonovih klijenata tako je Adris grupa, kojoj je nedavno prodano Croatia osiguranje. Postoje ozbiljne indikacije da je Croatia osiguranje prodano Adrisu ispod cijene. Radnici ove profitabilne državne firme nedavno su Linića optužili da će privatizacijom CO-a nastati šteta od barem 608 milijuna kuna, s obzirom da će Adris za dionice CO-a u fazi dokapitalizacije platiti čak 320 eura po dionici manje nego u prvom krugu privatizacije. Ukupna bi šteta po proračun, nažalost, mogla biti i znatno veća - inozemni stručnjaci upozoravali su da je Hrvatska na privatizaciji Croatia osiguranja uprihodovala čak tri milijarde kuna manje nego što je mogla zaraditi.

Nije to jedini slučaj u kojem je otvorenom ostala mogućnost za povlašteni tretman Madisonovih klijenata od strane aktualne vladajuće garniture. Predstavnici švedske Ikee, koju u Hrvatskoj također zastupa Madison, bili su među prvima koje je Milanović kao premijer primio u Banskim dvorima.

Zatim je tu slučaj Gripenovih aviona, čiju je kupovinu otvoreno zagovarao SDP-ov ministar obrane Ante Kotromanović. S Gripenom, također švedskom firmom, Madison još od 2009. godine ima potpisan ugovor za područje odnosa s medijima.

Zbog slučajeva oko Ikee i Gripena reagirao je i sud časti Hrvatske udruge za odnose s javnošću, koji je tada zaključio da bi se s etičkog gledišta trebali izbjegavati angažmani kakav je u Vladi imala Bardić. Prema njihovom tumačenju, Bardić je sa svoje pozicije u Vladi imala pristup povlaštenim informacijama, a mogla je i utjecati na donošenje odluka premijera ili Vlade.

Među klijentima Madisona je i Erste banka, čiji je konzorcij pobijedio na natječaju na savjetnika u monetizaciji Hrvatskih autocesta. Radi se ujedno i o banci kod koje je Milanović podigao kredit za stan; za stan od 127 kvadrata u zagrebačkoj Krajiškoj ulici Milanović je podigao 290 tisuća eura kredita uz rok otplate od 30 godina. Radi se o kreditnom aranžmanu kakav inače nije dostupan građanima starijima od 35 godina. U trenutku ugovaranja kredita Milanović je imao 42 godine.

Dodajmo tome i da je Petar Radaković, predsjednik uprave Erstea u Hrvatskoj, osobni prijatelj Slavka Linića. Madison i Erste bank surađuju od 2002. godine kada je Erste kupio posrnulu Riječku banku. Inače, usluge Madisona angažirali su svojevremeno i riječki SDP te sam Grad Rijeka.

Među velikim Madisonovim klijentima je i hrvatska naftna kompanija Ina. Naime, Ina je 2011. angažirala tri PR agencije - Hauska&Partneri, Madison i Manjgura - koje su trebale brinuti o imidžu kompanije. No, Manjgura i Hauska&Partner od 2012. u Ini nemaju ozbiljnijeg angažmana. Ostao je samo Madison.

Smjena koja je došla prekasno

Ovdje nabrojane činjenice trebale su biti dovoljan razlog da se Zinki Bardić Banski dvori već odavno zahvale na suradnji. No, dok je Bardić još uživala Milanovićevo povjerenje, iz Vlade su na Indexove napise redovito stizale reakcije u kojima je stajalo da sukoba interesa nema i da se sve radi po zakonu. Isto je tvrdila i sama Bardić, kao i njeni poslodavci u Madisonu.

Pa su isto tako tvrdili i da angažman Bardić u Vladi nema nikakve veze s činjenicom da je Madison među rijetkim agencijama za PR i marketing kojoj su prihodi u 2012. godini rasli. Madison je u 2012. zaradio 5,5 milijuna kuna, što je 11 posto više nego u 2011. godini. Druge velike PR agencije, poput Unexa, Premise, Milleniuma, IM&C-a, Hauska&Partner ili Media Val odreda su zabilježile pad prihoda.

Narodna poslovica kaže da se poklonjenom konju ne gleda u zube. Pa tako ni smjenu Zinke Bardić, koja svakako spada u pozitivne Milanovićeve poteze, sada nije potrebno propitivati. Šteta je jedino što je nije smjenio ranije, ali očigledno je da potencijalni sukob interesa Milanovića nije pretjerano uznemiravao. "Radili smo, mislim, maksimalno po zakonu", rečenica je kojom se premijer oprostio od svoje medijske savjetnice.

Pročitajte više