Život im nije u opasnosti: Ozlijeđene njemačke alpinistice spašene sa Anića kuka

HGSS je izvijestio da su spašene dvije njemačke alpinistice koje su se ozlijedile u Anića kuku na Paklenici.

Njemice su pale sa vrlo teške stijene te su se teško ozlijedile. Na mjesto nesreće je upućena dežurna ekipa HGSS-a. "Jedna od dvije alpinistice je zadobila je ozljede obje noge, a druga ozljedu glave", pišu iz HGSS-a.

Iz HGSS-a su objasnili da je tijekom penjanja alpinističkog "smjera" Kama sutra u Anića kuku, jedna se je od alpinistica uhvatila za veliki kameni blok koji se u tom trenutku odvojio od stijene i pao na njih. "Obje alpinistice imale su zaštitne kacige no uslijed udarca i pada zadobile su ozljede", pišu iz HGSS-a.

U svibnju na Anića kuku poginuo američki alpinist

Dojava o nesreći je stigla oko 15 sati, a već nakon 40 minuta je jedna ekipa spasilaca stigla do ozlijeđenih alpinistica.

"Nakon pružene prve medicinske pomoći i imobilizacije na mjestu nesreće, spasioci su alpinistice spustili sa stijene i niz strmi dio kanjona, te su transportirane do kola HMP i upućeni u bolnicu. Alpinistice su ozlijeđene, no srećom nisu u životnoj opasnosti", zaključuju iz HGSS-a. 

Anića kuk je najveća stijena na Velebitu i najznamenitija stijena u Hrvatskoj. Stijena je viša od 300 metara, a među alpinistima je glasovita po svojoj razvedenosti, brojnim penjačkim problemima i prevjesima. Hrvatski planinarski savez piše da se osobito ističe njezin prepoznatljiv prevjesni klin.

Pročitajte više