Zmajlović gomila afere, a Milanović ga štiti

Foto: Hina

DO KADA će premijer Zoran Milanović ignorirati afere svog pulena Mihaela Zmajlovića, ministra zaštite okoliša i prirode?

Nakon najnovijih afera u Zmajlovićevom resoru, koje Index uporno razotkriva, još jednom smo Milanovića pitali hoće li sankcionirati Zmajlovića i zatražiti njegovu ostavku. Upit smo Milanovićevom glasnogovorniku Nikoli Jeliću poslali čak tri puta - 24. ožujka, 3. travnja i 23. travnja ove godine. Nikakve odgovore nismo dobili.

Ignorirajući naše upite, Ured za odnose s javnošću Vlade RH svjesno je prekršio odredbe Zakona o pravu na pristup informacijama. Taj zakon nalaže tijelima javne vlasti odgovaranje na novinarke upite u roku od 15 dana.

Od Milanovića smo u upitu tražili komentar najnovijih afera u Zmajlovićevom resoru. Premijera smo pitali i hoće li smijeniti ministra zaštite okoliša i prirode, s obzirom da je njegova prethodnica Mirela Holy iz Vlade izletjela zbog puno manjeg prijestupa.

Afere ga prate na svakom koraku, ali Milanović mu drži leđa

Upit Milanoviću smo poslali nakon što je Index otkrio još jedan slučaj razbacivanja javnim novcem u Zmajlovićevom ministarstvu. Ovoga puta radilo se o službenim automobilima; glasnogovornica Dijana Sušac na trošak građana vozika se kako god želi, čak i u slobodno vrijeme, dok je glavna tajnica mjesečno za gorivo trošila u prosjeku 2000 kuna za tankanje službenog automobila kojeg također ne bi smjela voziti.

Zatim je tu i afera s preseljenjem Zmajlovićeva resora u Zagrebtower, što ćemo godišnje plaćati 11,2 milijuna kuna. Iako je to skuplji najam od onog kojeg ministarstvo i pripadajuće mu agencije trenutno plaćaju, Milanovićeva vlada Zmajloviću je odobrila preseljenje. Istovremeno, država i sama posjeduje prostore u koje se Zmajlović mogao preseliti, te tako u potpunosti izbjeći plaćanje najma.

To je samo jedna u nizu Zmajlovićevih afera koje je Index razotkrio. Ranije smo objavili da je Zmajlović u ministarstvu zaposlio svoje dvije susjede iz Jastrebarskog, da se javnim novcem razbacivao prilikom puta u Katar (19 tisuća kuna za avionsku kartu i 50 tisuća kuna za smještaj), da je svoj ured opremio novim namještajem za 100 tisuća kuna, da je za osobne potrebe u prva tri mjeseca potrošio gotovo 10 tisuća kuna koji su predstavljeni kao troškovi reprezentacije, da je u ministarstvo doveo novu pomoćnicu koja ništa ne radi...

Zmajlovićeve afere razotkrivali u i drugi mediji. Doznali smo tako da Zmajlovićevi roditelji dobivaju poslove od Grada Jastrebarsko, u kojem je Zmajlović bio gradonačelnik prije nego je postao ministar, kao i da je sam Zmajlović u  gradonačelničkom mandatu bez natječaja davao poslove svom rođaku.

Na objavu informacija o poslovima njegove rodbine, Zmajlović je reagirao tako što je pokušao izvršiti pritisak na novinarku Danku Derifaj, a zbog čega je reagiralo i Hrvatsko novinarsko društvo. HND je tada javno osudio Zmajlovićevu glasnogovornicu Sušac, jer je svojim demantijem pokušala osobno diskreditirati novinarku Derifaj.

Lov na vještice u Zmajlovićevom ministarstvu

Radi se o metodama kojima se Zmajlović i Sušac opetovano koriste. U više navrata nam se u komunikaciji sa Sušac desilo da Zmajlovićeva glasnogovornica od Indexa skriva informacije, koje bi po zakonu morale biti javno dostupne, te da lažima prikriva moralno dvojbene radnje svog šefa.

Isljedničke metode ministra Zmajlovića na svojoj koži osjetili su i zaposlenici Ministarstva zaštite okoliša. Kada su informacije iz njegovog resora počele curiti u javnost, Zmajlović se najprije bacio u lov na novinarske izvore, pokušavajući doznati tko nam dostavlja informacije. Ne bi li te osobe marginalizirao ili im smjestio otkaz.

Svi ovdje nabrojani argumenti za Milanovića bi trebali biti dovoljan razlog da Zmajlovića lupi po glavi svojom visoko postavljenom moralnom letvicom i izbaci ga iz Vlade. Samo je premijeru poznato zbog čega ne pokazuje nikakvu namjeru da sankcionira Zmajlovića, ali rješenje ove misterije vjerojatno se krije u pričama o privatnoj bliskosti Milanovića i Zmajlovića, kojeg je u upražnjenu stolicu Mirele Holy posjeo upravo prvi čovjek SDP-a.

Pročitajte više