Zmajlović se pogubio u vlastitim lažima: Preseljenje u Zagrebtower pet milijuna kuna skuplje

Foto: FAH

"SADA se troši zajedno s vanproračunskim i proračunskim 15,5 milijuna kuna, a s preseljenjem na zajedničku lokaciju trošak će biti 14,8 milijuna kuna", izjavio je to Mihael Zmajlović u intervjuu kojeg je u srijedu dao RTL-u komentirajući preseljenje u Zagrebtower.

Bila je to laž koja bi Zmajlovića vrlo lako mogla koštati ministarske fotelje. Još u ožujku ove godine Index je objavio da će preseljenje Zmajlovićevog resora u Zagrebtower značiti drastično povećanje troškova najma i režija, pozivajući se na dokument naslovljen "Izvješće i prijedlog objedinjenja na jednoj lokaciji". Radi se o dokumentu kojeg su izradili Zmajlovićev zamjenik Hrvoje Dokoza, glavna tajnica ministarstva Silvia Cikoš i Zmajlovićev smijenjeni savjetnik Domen Verdnik.

Dvije laži u dva dana

U tom dokumentu vrlo je jasno naznačeno da kompletan Zmajlovićev resor, kojeg osim ministarstva čine još Fond za zaštitu okoliša, Agencija za zaštitu okoliša i Državni zavod za zaštitu prirode, za najam trenutno izdvaja 9.641.059 kuna godišnje. Autentičnost ovog dokumenta Indexu je još u ožujku ove godine potvrdila Zmajlovićeva glasnogovornica Dijana Sušac.

No, kada su novinari na Markovu trgu Zmajlovića u četvrtak ujutro tražili da se osvrne na brojke iz dokumenta kojeg su izradili njegov pomoćnik, savjetnik i tajnica, ministar zaštite okoliša dao je sljedeći odgovor: "Ne, to nije točno. Vi koristite neke izvore koji nisu iz Ministarstva i ja vam na to ne mogu odgovarati".

Bila je to već druga Zmajlovićeva laž u samo dva dana. Nakon što je večer prije slagao da najam prostora za kompletan njegov resor trenutno košta 15,5 milijuna kuna (iako je prava cifra za šest milijuna kuna niža), u razgovoru s novinarima na Markovom trgu pokušao je osporiti autentičnost dokumenta s kojim je morao biti upoznat.

Ignorira troškove Fonda za zaštitu okoliša

I ranije je Zmajlović nemušto pokušavao obmanuti javnost svaki put kada bi isplivala tema skupog preseljenja u Zagrebtower. Već danima Zmajlović tako tupi da će državni proračun preseljenjem uštedjeti 3,5 milijuna kuna.

Naime, kada govori o uštedama, Zmajlović ignorira 6,3 milijuna kuna godišnjeg najma koliko će Zagrebtoweru plaćati Fond za zaštitu okoliša. Prema Zmajloviću, ta je cifra sasvim nebitna zato što se fond ne financira direktno iz državnog proračuna, već se u njega slijevaju razne naknade za zaštitu okoliša.

Zanimljivo je spomenuti da se na čelu Fonda za zaštitu okoliša nalazi Sven Muller, kojeg je na ovu poziciju postavio upravo Zmajlović. Muller je u vrijeme gradnje Zagrebtowera bio direktor u hrvatskoj podružnici austrijskog Porra, firme koja je gradila Zagrebtower. Kasnije je Muller bio direktor i u Stipić grupi, gdje je radio za Zmajlovićevog prijatelja i sugrađanina iz Jastrebarskog Zlatka Stipića.

Milanović tražio očitovanje

"Stojim iza svake brojke", kazao je Zmajlović nakon što je upitan hoće li podnijeti ostavku ako se pokaže da je preseljenje u Zagrebtower nepotrebno razbacivanje novcem poreznih obveznika. Iako je jasno da se u brojkama, odnosno vlastitim lažima, Zmajlović sasvim pogubio.

Na potezu je sada Zoran Milanović, koji je Zmajlovića uporno štitio dok je Index razotkrivao afere u njegovom resoru. No, "afera Zagrebtower" mogla bi konačno biti kap koja je prelila čašu; RTL javlja da je Milanović od Zmajlovića tražio očitovanje o cijelom slučaju. Već su o tome navodno vodili jedan razgovor i Milanović je, barem za sada, prihvatio Zmajlovićevu argumentaciju. Ostaje za vidjeti hoće li premijer promijeniti mišljenje kada ga u medijima dočekaju nove informacije po povratku sa službenog putovanja u Italiju.

Pročitajte više