Zoran Šprajc u problemima zbog "reklame" na Facebooku: "Ovo su suluda vremena!"



VODITELJ i urednik HTV-a Zoran Šprajc u sklopu kampanje Hrvatske gospodarske komore (HGK) "Kupujmo hrvatsko" napravio je video uradak u kojem promovira hrvatske proizvode. Uradak je objavljen na službenoj Facebook stranici "Kupujmo Hrvatsko". Osim činjenice da Šprajc promovira hrvatske proizvode, čini se da je sporno što Šprajc na kraju spota o hrvatskim proizvodima spominje i "austrijsku banku". 

S obzirom da pravila Hrvatske radio televizije izričito zabranjuju novinarima i urednicima reklamiranje bilo kakvih proizvoda, Šprajc bi se zbog video uratka mogao naći u problemima. Kako doznajemo HRT je već najavio istragu te se "utvrđuju sve okolnosti ovog slučaja".

Šprajc: Pričao sam o vlastitom iskustvu

"Nije riječ o nikakvoj reklami koju je radila neka agencija. Jednostavno sam snimio video uradak i govorio o vlastitom iskustvu odnosno o vikendici koja je izgrađena od hrvatskih materijala.", kaže Šprajc dodajući kako nije mogao izbjeći, a da ne spomene kredit u austrijskoj banci.

"Imam kredit u austrijskoj banci, nemam ga u Hrvatskoj poštanskoj banci. To sam ja, to je moj slučaj, moje iskustvo, moj život! Lagao bih da sam spomenuo HPB jer kredit ondje nemam. Moja je poruka ako već imate kredit u nekim stranim bankama onda bi bilo dobro da ga potrošite na hrvatske proizvode", kaže Šprajc koji je, kako kaže, šokiran cijelim slučajem. Kaže nam da bi vjerojatno "nekom logikom", zapao u iste probleme da je na svom Facebook profilu objavio fotografiju na kojoj pije primjerice Coca-Colu.

HGK: Nikoga nismo honorirali

"Ovo je suludo za što me se optužuje. Ali dobro, ovo su i suluda vremena", kaže Šprajc.


U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) tvrde kako je video uradak objavljen na Facebook stranicama "Kupujmo hrvatsko", a koja služi za promociju hrvatskih proizvoda i usluga. Kako nam kažu, ta je stranica prvenstveno zabavnog karaktera.

"Imajući u vidu tu zabavnu komponentu, gospodin Šprajc je poslao video uradak na kojem na šaljivi način prikazuje kuću koja je u potpunosti izgrađena od hrvatskih materijala. Video je isključivo namijenjen Facebook fanovima stranice Kupujmo hrvatsko, kao znak pažnje i zahvale što nas vjerno prate", kažu nam u HGK dodajući da niti jedna osoba iz javnog života Hrvatske, a koja podupire domaće proizvode u sklopu akcije Kupujmo hrvatsko, poglavito putem Facebook društvene mreže, nije honorirana već je to izraz njihove društvene odgovornosti.

HRT: Utvrđujemo sve okolnosti

"Budući da je sporni spot snimljen u svibnju, u vrijeme druge uredničke i upravljačke strukture, interni postupci utvrđivanja okolnosti slučaja kao i očitovanja iziskuju nešto više vremena.  Čim utvrdimo sve okolnosti i nadležni donesu konkretne odluke, obavijestit ćemo Vas o njima", službeno su nas obavijestili s HRT-a.

Pročitajte više