Zračenje u Fukushimi 18 puta veće nego se mislilo, TEPCO mjerio zračenje preslabim uređajem

Foto: Guliver Image/Getty Images

JAPANSKE vlasti upozorile su da je zračenje oko nuklearne elektrane u Fukushimi 18 puta veće nego se prije mislilo.

Nakon što je prošlog tjedna otkriveno kako je radioaktivna voda iz oštećene nuklearke otekla u tlo, iz Fukushime stiže još loših vijesti.

Vlasti su objavile kako su novim osjetljivijim uređajima otkrili da je zračenje pored mjesta istjecanja radioaktivne vode 18 puta jače nego se mislilo.

Razina zračenja dovoljna je da se pokaže smrtonosnom nakon četiri sata izlaganja i iznosi 1800 milisiverta po satu, a ne 100, kako se do sada mislilo.

Još jedno radioaktivno curenje

Zračenje je otkriveno i na novom mjestu. Kompanija TEPCO koja upravlja elektranom objavila je da je otkriveno novo propuštanje radioaktivne vode gdje razina radijacije iznosi 230 milisiverta po satu.

Regulatorne agencije već su izrazile sumnju u sposobnost kompanije da se nosi s problemom jer je kompanija objavila da je mjerila zračenje uređajem koji maksimalno može izmjeriti 100 milisiverta.

Podsjećamo, nuklearna katastrofa dogodila se 2011. godine kada su snažan potres i tsunami pogodili Japan. U prirodnoj katastrofi nuklearka je teško oštećena, a TEPCO se i dalje muči sa saniranjem štete.

Pročitajte više