Zviždač u bijegu: Britanske nuklearne podmornice su "katastrofa koja čeka da se dogodi"

Foto: HMS Vanguard/Royal Navy;William McNeilly/Scribd.com

PODMORNIČAR Kraljevske mornarice koji je "zazviždao" o navodnim sigurnosnim propustima unutar nuklearnog programa Trident kaže da će se predati policiji, javlja Guardian.

Mornarički inženjer William McNeilly tvrdi da su podmornice iz serije Trident koje služe za odvraćanje od nuklearnog napada "katastrofa koja čeka da se dogodi". Njegovo izvješće opisuje tridesetak propusta u sigurnosti, uključujući sudar HMS Vanguarda s francuskom podmornicom tijekom koje je viši dužnosnik mislio da će "svi umrijeti".

McNeilly tvrdi da u britanskoj mornarici postoji "kroničan manjak osoblja" zbog kojeg je "pitanje vremena prije nego službu infiltriraju psihopati ili teroristi".

Policija i mornarica su krenule u lov na 25-godišnjeg inženjera nakon što se prošlog tjedna nije javio na dužnost u podmorničkoj bazi Faslane. McNeilly je danas rekao da će se predati vlastima iako mu prijeti kazneni progon zbog objavljivanja tajni.

"Ja se ne skrivam od uhićenja; Ja ću se vratiti u Ujedinjeno Kraljevstvo u sljedećih nekoliko dana i predati policiji," izjavio je McNeilly za BBC.

"Zatvor - tako zgodna nagrada za žrtvovanje svega da bi se upozorila javnost i vlada. Nažalost, to je svijet u kojem živimo. Ja znam da je to puno za žrtvovati i da je to težak put za kročenje, no i drugi ljudi moraju istupiti," rekao je.

"Tajna nuklearna prijetnja"


U izvješću na 19 stranica nazvanom "Tajna nuklearna prijetnja" i objavljenom online zajedno sa slikama zviždača, McNeilly piše da je želio "razbiti lažnu sliku savršenog sustava koju zamišlja većina ljudi".



On je opisao kako se vreće ukrcavaju na podmornice bez pregleda i da je "teže ući u većinu noćnih klubova" nego u kontrolne sobe podmornica. "Sve što je potrebno je da netko ponese bombu i počini najgori teroristički napad kojeg su vidjeli UK i svijet," napisao je.

McNeilly je izvješće objavio nakon služenja na HMS Victorious od siječnja do travnja i optužio visoke mornaričke dužnosnike da su prikrili razmjere sudara nuklearne podmornice u Atlantskom oceanu u veljači 2009. godine.

Ministarstvo obrane je tada umanjilo značaj incidenta rekavši da je Vanguard pretrpio samo "ogrebotine", dok McNeilly citira šefa podmornice koji je navodno izjavio: "Mi smo mislili, to je to, mi ćemo svi umrijeti".

McNeilly tvrdi da mu je drugi podmorničar rekao da je francuska podmornica "otkinula masivan dio s prednjeg dijela HMS Vanguarda" i napravila dugačku brazdu na njegovom trupu.

"Najlakša i najbolnija odluka u životu" 


Zviždač kaže kako je odluka da javno objavi tridesetak propusta "najlakša i najbolnija" u njegovom životu i da je "žrtvovao sve" da ih iznese.



Napisao je kako se nada da će ga premijer David Cameron pomilovati nakon što se preda policiji. "Ja također vjerujem da je u najboljem interesu premijera da me pusti. Tužiti nekoga zbog upozorenja na veliku prijetnju nije najbolje za imidž vlade".

Vođa škotske Nacionalne stranke u Westminsteru tvrdnje opisuje kao "izrazito zabrinjavajuće" i poziva na dokidanje programa Trident.

"To je katalog noćnih mora o sigurnosnim propustima povezanima s tim nuklearnim podmornicama. Nedostatak svih vrsta posade dobro je dokumentiran i opis osoblja u izrazito stresnim situacijama je ozbiljan zbog odgovornosti predane tim mornarima," ocijenio je Angus Robertson.

Glasnogovornik mornarice je u ponedjeljak odbacio tvrdnje McNeillyja, rekavši da je riječ "o brojnim subjektivnim i ničim podržanim osobnim gledištima".

"Kraljevska mornarica uzima sigurnost i nuklearnu sigurnost izrazito ozbiljno i mi ćemo u potpunosti istražiti pitanja neautorizirane objave dokumenta i njegova sadržaja," rekao je.

Pročitajte više