Zviždačica koja je razotkrila Merzel: Opet bih sve ponovila

Foto: Hina

ZVIŽDAČICA Jasmina Jovev koja je prva skupila hrabrosti i istupila u javnost te gostujući Nu2 razotkrila malverzacije tadašnje županice Marine Lovrić Merzel, u čijem je kabinetu radila, za Index je izjavila kako je ova optužnica bila očekivana.

"Prošlo je 16 mjeseci. Optužnica je opsežna, obuhvaća puno svjedoka i bitno je da je dobro pripremljena nego da je ranije podignuta, a loše odrađena", rekla je Jovev.

Istaknula je kako bi opet ponovila sve jer su njeni motivi bili da se takav način vladanja SMŽ prekine i da županica prestane s izvlačenje novca Županije za privatne svrhe.



Međutim, njen istup u javnosti ostavio je i posljedice na njenu obitelj. Prvo je ona dobila otkaz u Županiji da bi je nakon devet mjeseci ipak morali vratiti na posao nakon što je utvrđeno da je dobila nezakoniti otkaz.

"Sad kad na sve gledam s odmakom, smireno mora se priznati da smo prošli ružne stvari i moja obitelj i ja. Suprug je dobio otkaz na HRT-u, što je bila posljedica, a i sama sam bila devet mjeseci bez posla. No, iako nam je taj moj istup u javnost jako utjecao na život, opet bi sve ponovila. Ja ne djelujem politički, niti me to zanima, no smatram da se uvijek treba upozoravati na malverzacije i zlouporabe položaja", rekla je kratko Jovev u razgovoru za Index.

U nedjelju , 2. veljače prošle godine, Jasmina Jovev hrabro je javno, uživo u Nedjeljom u 2, razotkrila kriminal sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel.  Pričala je o lažiranim računima, privatnim proslavama, mobingu, ali i kako je sve to još 2013. prijavila Uskoku koji prstom nije mrdnuo. No, nakon što je javno razotkrila sve, institucije su morale reagirati.

Ponavljamo transkript emisije u kojoj Jovev teško optužila Merzel

"Linićeva kuma optužena da je krala novac preko lažiranih računa

U emisiji  Aleksandra Stankovića "Nedjeljom u 2" gostovala je Jasmina Jovev, bivša novinarka HRT-a i donedavno predstojnica kabineta SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel.

Objasnila je da je njen posao bio briga za poslove u kabinetu županice Lovrić Merzel. "To je širok dijapazon gdje se brinete o koordinaciji i poslu u kabinetu", kazala je Jovev.

Marina Lovrić Merzel je, podsjetimo, u kumskim odnosima s ministrima Linićem i Mrsićem na što je, kako sama kaže, ponosna, a privatno se druži i s predsjednikom Josipovićem.

> Zašto je Lovrić Merzel nedodirljiva i zašto Milanović šuti: Štite je predsjednik i dva ministra s kojima se privatno druži!

> Bahata i rastrošna Linićeva kuma pokazala pravo lice SDP-a

"U početku sve ide dobro, meni je to sve novo, zadovoljni ste, puni energije, željni učenja i rada. Brzo počinjete shvaćati da nešto ne valja. Već su postojale određene afere, ali imate dojam da su to medijske priče jer ništa nije procesuirano. Odmah su me zaintrigirala dva važna događaja. Primijetila sam da dolaze računi koje ne mogu pravdati nikakvim događajem u županiji, nikakvim protokolom, sastankom, ničim što bi bilo u djelokrugu posla županije. Tražila sam odgovore i dobila informacije da je bila riječ o računima koji su napravljeni uglavnom za privatne potrebe županice ili za stranačke potrebe. Ne isključivo, ali većinom. Meni je najteži i najozbiljniji događaj bio kada se od mene tražilo da lažiram određenu dokumentaciju", kaže Jovev. 

"Ostali kolege su mi rekli da se to oduvijek tako radi", rekla je Jovev. Dodaje da u županiji ima puno dobrih i poštenih ljudi.

"Potjerali su me kad sam županici rekla da ću raditi po zakonu"


"Približavala se lokalna kampanja, pričalo se da su tada najozbiljnije potrebe. Pozvana sam kod županice u ured, koja mi je rekla da sam svjesna da dolaze lokalni izbori i da se od mene traži povećani angažman bez puno pitanja. Shvaćajući što se od mene očekuje, rekla sam da sam spremna raditi, ali da ću raditi u okviru zakona i službe. Jedini odgovor bio je da mogu ići. Nakon toga sam doživjela takav problem da sam doslovce potjerana s posla", kaže Jovev.

"Dolazite na posao i kaže vam se 'odi, nemoj se vraćati, šefica je tako rekla, nemoj se suprotstavljati, imat ćeš problema'. U trenutku kada me se tražilo da odstupim bila sam na putovanju u Bruxellesu. Tamo me zatekla ta vijest, na slobodnom danu. Vratila sam se, tražila sam papir o razrješenju. Mene se tražilo da odem bez papira, da nađem način da odem, na godišnji, na bolovanje...", kaže Jovev.

Njenog radnog mjesta, kaže, više nema. "Stavljena sam na raspolaganje i sad za koji dan ostajem bez posla. U međuvremenu je došao prijedlog za suđenje za tešku povredu službene dužnosti. Optužuju me da sam neke dokumente otkrila javnosti i traži se otkaz. Smatram da je to odmazda", kaže Jovev.

Plaćali se fiktivni računi

Opisala je Jovev situaciju u kojoj se od nje tražilo da lažira dokumentaciju, odnosno da prikaže da su troškovi domjenka koji je organiziran za privatne potrebe županice zapravo odnosili na domjenak za Dan branitelja. "Te godine domjenka za Dan branitelja nije ni bilo. Doznala sam da se radilo o računu za rođendansku zabavu županice", kaže Jovev.

Opisala je kako bi to u teoriji trebalo izgledati:


"Vi izmislite događaj, domjenak na jednoj velikoj manifestaciji. Dotična osoba meni donosi račun, potpisujete se da je to doista bilo za taj događaj, plaća se i više s tim nemate ništa. Smisao je da izmišljate događaje za koje se plaćaju računi, usluge za koje županija nije dala".

Osvrnula se i na sporni koncert na kojem je nastupio Miroslav Škoro, koji je za to plaćen 50.000 kuna. Kaže da sam trošak za Škorin nastup nije sporan, ali bilo je drugih spornih detalja.

"Ako je sve tako u redu, zašto ti računi nisu ispostavljeni županiji i zašto ih županija nije platila. Ja sam bila zadužena za plaćanje razglasa. To je bila vrlo visoka cifra, razlomljena je na tri računa i plaćena je za određena mjesta gdje ili nije korišten razglas ili nije korišten razglas dotične firme", kaže Jovev.

"Morala sam lažirati zapisnike o radu savjeta"

Tvrdi da se od nje tražilo i da lažira aktivnosti savjetnika Lovrić Merzel.

"Početkom 2012. dobila sam naređenje da lažiram izvještaje dvaju savjeta. Ja nisam 2011. radila, ne znam što su radili i gdje su bili pa sam od stručne službe tražila zapisnike sa sjednice. Tražila sam papirologiju njihovoga rada. Nije bilo ničega. Čak su mi rekli da ne održavaju sjednice. Ostala sam šokirana. Morala sam napraviti izvještaje za dva tijela za svaki mjesec za 2012. godinu. Priznajem da sam izmislila što sam mogla", kaže Jovev.


"Ne postoji niti jedan zapisnik. Moralo bi biti o čemu su raspravljali, oni su službena tijela županice", kaže Jovev.

U dvije godine, tri milijuna kuna štete

Na pitanje koliko to košta državu, Jovev odgovara: "To je ono što najviše boli. Postoji jedan član savjeta koji doista dolazi i bavi se problematikom, doista radi. To je jedini čovjek koji je odbio potpisati taj izvještaj za 2011. godinu. Pozvao me i pitao tko je to pisao jer je bio svjestan da to nije tako. Što se tiče koštanja, svako tijelo prema nalazima revizije košta 1,5 milijuna kuna. Za 2011. i 2012. riječ je o tri milijuna kuna".

"Što se tiče savjeta, pretpostavljam da se i druga izvješća lažiraju. Imam informacije za taj period o kojem govorim", dodaje Jovev.

Prijavila Uskoku, ali i ministru u SDP-ovoj vladi

O svemu je, kako kaže, prije godinu dana informirala jednog ministra u SDP-ovoj vladi. "Nisam htjela da ispadne da politiziram. Željela sam ih upozoriti kako se i što se radi. Upozorila sam ga, dugo smo razgovarali, iznijela sam mu puno slučajeva. Rekao je da nije iznenađen, da imaju puno takvih informacija, ali da bez dokaza i svjedoka ne mogu puno. Rekla sam da sam spremna to prijaviti institucijama, a on mi je rekao da postupim po savjesti", kaže Jovev.

"Prije godinu dana sam sve prijavila Uskoku, oni su to zaprimili, koliko znam došlo je i do DORH-a u Sisku. Dala sam svoju izjavu, DORH ima pola metra dokumentacije koju istražuju. Rekli su da im je jako drago, da im treba svjedok, da im trebaju takvi dokazi. Očekivala sam njihovu puno bržu reakciju".

"Nakon ovog istupa prvo očekujem napade. Naravno da će govoriti da govorim laži. Ja kažem da možemo na detektor laži svi zajedno. Stojim iza ovog što govorim. Nadam se da ću brzo vidjeti pravdu i pravednost kojoj sam se nadala i da će već do kraja špice ove emisije policija ući u županiju kako ne bi nekome palo napamet uništiti neke dokumente", zaključuje Jovev.

 
 
 
 

Pročitajte više