Zvonko Bogdan uz Nikolića: Bunjevci nisu Hrvati

Screenshot: RTV

POZNATI vojvođanski pjevač i skladatelj Zvonko Bogdan izrazio je zadovoljstvo što su Bunjevci doživjeli priznanje kao autohtoni narod čiji pripadnici "nisu ni Srbi ni Hrvati", kako je to formulirao predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, prenijeli su u četvrtak mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

"Prije dva dana izglasana je jedna divna naredba, divna obavijest da su poslije 70-ak godina Bunjevci dobili svoje 'misto' u svijetu i društvu", rekao je Bogdan pri čemu je hotimice riječ mjesto izgovorio ikavicom kojom govore Bunjevci.

"Priznati smo i više se ne moramo skrivati i stidjeti tko smo i što smo. Naravno, to će koristiti ne samo meni, već i mojem orkestru", rekao je Zvonko Bogdan okupljenima na njegovu koncertu u Subotici u srijedu navečer.

Na koncertu organiziranom u povodu 45 godina njegove prisutnosti na glazbenoj sceni bivše Jugoslavije i 45 godina postojanja Radio Subotice, Bogdan je rekao kako je "vezan za tu etničku pripadnost, za tu skupinu, od malih nogu", od koje je poteklo sve čime se on bavi.

Mediji na hrvatskom jeziku podsjećaju da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, u ponedjeljak, za posjeta Subotici rekao da Srbija Bunjevce prepoznaje kao "autohtoni južnoslavenski narod".

"Niste ni Srbi, ni Hrvati, već autentična slavenska narodnost koja ima sve atribute posebnosti i jedinstvenosti, svoj kulturni identitet, folklor, povijesno naslijeđe", rekao je Nikolić na proslavi koju je organiziralo vodstvo zajednice Bunjevaca, koji niječu svoju hrvatsku pripadnost.

Među vojvođanskim, bunjevačkim Hrvatima takav istup predsjednika Srbije ocijenjen je kao prijeporan zbog nasrtaja na njihova vlastita nacionalna uvjerenja.

Većina Bunjevaca u Vojvodini sebe vidi kao pripadnike hrvatskog naroda, osim njih oko 16.000, koji za sebe kažu da su konstitutivni narod države Srbije i da nemaju hrvatsko podrijetlo.

Pročitajte više