Abas: Londonska konferencija će učvrstiti mirovni proces

ŠEF PLO-a Mahmud Abas izjavio je u srijedu, nakon sastanka s britanskim premijerom Tonyjem Blairom, da je konferencija o Bliskom istoku, čije je održavanje predviđeno u Londonu 2005., prvi korak prema učvršćenju mirovnog procesa.

"Vjerujemo da će ta konferencija biti prvi korak u našem zajedničkom učvršćenju temelja mira", rekao je Abas na konferenciji za novinare u Ramallahu s britanskim premijerom Tonyjem Blairom.

"Mislimo da će konferencija biti poticaj naporima Palestinske samouprave na području reformi, sigurnosti, gospodarstva i napretka prema primjeni mirovnih smjernica", dodao je Abas.

Mirovne smjernice su međunarodni mirovni plan koji predviđa osnivanje neovisne palestinske države na Zapadnoj obali i pojasu Gaze. Ostale su mrtvo slovo na papiru od donošenja u lipnju 2003.

Blair je ocijenio da će konferencija Palestincima pomoći da pokrenu institucije koje će im biti potrebne kad steknu neovisnost. "Možemo pomoći u razvoju tih institucija koje su potrebne za osnivanje čvrste palestinske države", rekao je britanski premijer.

Prije posjeta Ramallahu, Blair je posjetio Izrael gdje je razgovarao s premijerom Arielom Sharonom. Nakon tog razgovora on je najavio da će u Londonu 2005. biti održana konferencija posvećena reformama i pomoći Palestinskoj samoupravi u perspektivi nastavka mirovnih pregovora s Izraelom.

Premijer Blair se nakratko zaustavio pred staklenim mauzolejem podignutim nakon pogreba Jasera Arafata, i na taj način odao počast preminulom predsjedniku. Radilo se o kompromisnoj gesti dogovorenoj u posljednji tren, pišu agencije.

Pročitajte više