Abbas zanijekao nadolazeći susret s Hamasovim šefom

PREDSJEDNIK palestinske samouprave Mahmoud Abbas zanijekao je tvrdnje o svom skorom susretu sa šefom Hamasovog političkog biroa Khalidom Meshalom u Damasku, rekavši kako je o tome još rano govoriti.

Ova Abbasova izjava je u suprotnosti s onime što u zadnje vrijeme govore palestinski dužnosnici, uključujući i one iz Abbasovog Fataha. Abbas uskoro treba ići u Damask, gdje trenutno u političkom egzilu prebiva Meshal. Bilo je glasina o tome kako će Abbas i Meshal u Damasku razgovarati o rješavanju trenutne krize među Palestincima, o formiranju zajedničke vlade i o prekidu sukoba Hamasa i Fataha. Takav susret bio bi bitan, jer je Meshal, kao jedan od osnivača Fataha, barem jednako bitan kao i palestinski premijer Ishmail Haniyeh, ako ne i bitniji.

Moussa Abu Marzouk, Meshalov zamjenik, u subotu je rekao novinarima kako Abbasovi pomoćnici s Meshalom vode tajne razgovore o susretu dvojice vođa. Ali, sad je Abbas sam to zanijekao.

Također, Abbas se susreo s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice, i rekao kako se ne slaže s planom osnivanja palestinske države s privremenim granicama. O tom planu se pričalo prije nekih mjesec dana, a i SAD mu je dao potporu. Abbas kaže kako privremena rješenja nisu ono što palestinski narod traži.

Rekao je i kako će raspisati prijevremene izbore, ako mu ne uspiju pregovori s Hamasom oko formiranja tehnokratske vlade nacionalnog jedinstva. Teško je predvidjeti što bi točno izazvalo stvarno raspisivanje tih izbora, ali najvjerojatnija opcija bio bi punopravni građanski rat.

Hamas i Fatah već se mjesecima sukobljavaju u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, a u tim je sukobima dosad poginulo preko 30 ljudi.

Napetosti traju već godinu dana, otkad je Hamas odnio uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima. Budući da Hamas još uvijek odbija priznati Izrael, palestinska samouprava ostala je bez financijske pomoći Zapada, što je prouzročilo ekonomsku krizu, koja je velikim dijelom odgovorna za izbijanje sukoba.

J.D.
Foto:AFP

Pročitajte više