Abeceda spojila Iračane i Izraelce u Ujedinjenim narodima

IRAČKI premijer Iyad Allawi i izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom nakratko su se u utorak navečer sastali u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, a spojila ih je abeceda.

Budući da su članovi izraelskog i iračkog izaslanstva sjedili jedni do drugih zbog abecednog reda po kojemu su raspoređene države, Shalom i Allawi su se rukovali a izraelski je ministar iračkom čelniku kazao kako se nada da će na Bliskom istoku uskoro zavladati mir.

Shalom je novinarima kazao da je to bio prvi službeni kontakt između jednog izraelskog i iračkog dužnosnika od početka iračkog rata.

Između Izraela i Iraka pod vodstvom Sadama Huseina nisu vladali dobri odnosi, pogotovo otkako je Irak napao Izrael raketama Scud tijekom rata u Perzijskom zaljevu 1991. godine te otkako je Izrael 1981. bombardirao irački nuklearni reaktor.

"Amerikanci... su nama kazali da ne vide razlog zašto u budućnosti ne bi bio potpisan mirovni sporazum između Izraela i Iraka. To nije jednostavno, to je arapska zemlja", dodao je izraelski ministar.

Pročitajte više