Abu Bakar Bashir je bio na čelu Džame Islamije

KLJUČNI svjedok na suđenju indonezijskom kleriku Abu Bakaru Bashiru rekao je u utorak da je taj propovjednik bio na čelu Džame Islamije, militantne skupine koja se smatra krilom al Qaide u jugoistočnoj Aziji.

Nasir Abbas, Malezijac koji tvrdi da je bio jedan od instruktora Džame Islamije u logoru za obuku na jugu Filipina, također je rekao da se Bashir sastao s Osamom bin Ladenom u Afganistanu.

Prema njegovim riječima, Bashir mu je dao sredstva za logor za obuku "Udaibiyah" koji je i posjetio u travnju 2000., kada je govorio na ceremoniji u povodu završetka obuke militanata.

Prijašnji svjedoci samo su rekli da je Bashir primio poruku od bin Ladena, a Bashir nikad nije javno rekao da je proveo neko vrijeme u Afganistanu ili da se sastao s čelnikom al Qaide.

Tužitelji su optužili Bashira (66) da je iskoristio svoju "religijsku karizmu" za poticanje bombaških napada na Baliju 2002., u kojima su ubijene 202 osobe, kao i za samoubilački napad ispred hotela Marriott u Džakarti prošle godine koji je odnio 12 života.

Bashiru također prijeti optužba da je bio na čelu Džame Islamije, skupine koja se smatra odgovornom za te napade kao i za napad ispred australskog veleposlanstva u Džakarti 9. rujna u kojem je poginulo 10 ljudi.

Pročitajte više