Abu Hamza optužen u SAD-u za pomaganje Al-Qaide

RADIKALNI islamski svećenik Abu Hamza alMasri, uhićen u četvrtak u Londonu, optužen je u Sjedinjenim Državama za pomaganje al-Qaide i uzimanje talaca.

Abu Hamza al-Masri je u optužnici od 11 točaka optužen za uzimanje talaca u svezi s napadom u Jemenu u prosincu 1998. u kojem su poginula četiri taoca.

On je u akciji u kojoj su teroristi oteli 16 turista služio kako posrednik i razgovarao s otmičarima prije i nakon incidenta.

U optužnici koju je u New Yorku objavio glavni američki državni odvjetnik John Ashcroft, kaže se također da je Abu Hamza pokušao uspostaviti teroristički logor u Blyju u američkoj državi Oregon između 1999. i 2000.

Optužnica navodi da je islamski svećenik osiguravao materijalnu pomoć al-Qaidi i talibanima kako bi potaknuo džihad u Afganistanu.

Abu Hamza je uhićen u četvrtak u Londonu na temelju američkog zahtjeva za izručenjem. Ashcroft je potvrdio novinarima kako Sjedinjene Države traže izručenje Abu Hamze od britanskih vlasti.

Prema američkom zakonu za uzimanje talaca Abu Hamza bi se mogao suočiti sa smrtnom kaznom ili kaznom doživotnog zatvora, a za ostale optužbe može dobiti do 100 godina zatvora.

Britanske vlasti su ga također optužile za pomaganje al-Qaide i Islamske vojske Adena, organizacije koja je preuzela odgovornost za napad na američki ratni brod USS Cole u Jemenu u kojem je poginulo 17 mornara.

Abu Hamza (47) koji ima jedno oko i kuke umjesto šaka, koje je prema vlastitim tvrdnjama izgubio u borbi protiv sovjetske vojske u Afganistanu 1980-tih, ranije je propovijedao u londonskoj džamiji Finsbury Park dok mu to nije zabranjeno jer je otvoreno zagovarao džihad, slavio Osamu bin Ladena i napade na SAD 11. rujna.

Ta džamija povezana je s nekoliko terorista među kojima i Zacariasom Moussaouijem, osumnjičenim za sudjelovanje u zavjeri za napade na SAD 11. rujna i s Richardom Reidom, "bombašem s cipelama".

Pročitajte više