adaptirane prostorije u "vili dalmaciji" za budući mediteranski institut za istraživanje života

Svjetski priznatom znanstveniku, članu Francuske akademije znanosti Miroslavu Radmanu, idejnom začetniku i osnivaču budućega Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS), danas su u Splitu u adaptiranom dijelu kompleksa Vile Dalmacije svečano predani ključevi tog zdanja. L

Time je, prema riječima ministra znanosti Gvozdena Flege, koji mu je predao ključeve, ispunjen prvi dio zadaće hrvatske države koja je u obnovu te bivše vojarne od lipnja 2001., kada su Grad i Ministarstvo potpisali ugovor o ustupanju na 40 godina, do sada uložila oko milijun i 500 tisuća eura.

"Dobili smo prekrasnu praznu školjku koju idućih godinu do godinu i pol moramo ispuniti kako bismo počeli održavati seminare i radionice, kao pripremu za dolazak profesora i studenata koji će tu početi svoja istraživanja najkasnije 2005. godine", rekao je akademik Radman.

Dodao je kako će za opremanje laboratorija i omogućavanje radnih uvjeta za 90 do 120 znanstvenika, profesora i studenata biti potrebno najmanje četiri do pet milijuna eura. Istaknuo je kako će se za to pobrinuti on i njegovi najbliži suradnici koji su, kako bi prikupili novac, već počeli pregovore s vodećim financijskim institucijama, poput Rockefellerove zaklade i fondova za znanost Europske unije.

Akademik Radman rekao je da je adaptacija zgrade u kompleksu Vile Dalmacije za budući Mediteranski institut za istraživanje života "veliki korak prema ostvarenju 30-godišnjeg sna" da u rodnome gradu osnuje multidisciplinarni institut u kojem će ljudi iz cijeloga svijeta raditi na istraživanjima važnim za čovječanstvo.

"Priliku za rad u Institutu - središtu izvrsnosti - dobit će mladi talentirani ljudi, koji će u kreativnom prostoru postati novi tip znanstvenika koji će kao specijalisti multidisciplinarnog načina razmišljanja biti spremni napraviti korak naprijed u razumijevanju znanosti. Na taj način znanstvenici se neće gušiti u moru podataka koje ne mogu razumjeti, a jedino će im ograničenje biti njihov vlastiti mozak, odnosno mogućnosti", rekao je akademik Radman, ističući da će time Split i Hrvatska dobiti institut na svjetskoj razini kakvog još nigdje nema.

Budući direktor Instituta, američki znanstvenik prof. dr. Errol Friedberg rekao je na današnjoj svečanosti da je to golem pomak za povijest hrvatske i svjetske znanosti.

Dodao je kako je velika čast pokrenuti takav institut sa svjetski priznatim uspješnim znanstvenikom kakav je akademik Miroslav Radman.

Prof. dr. Jean Claude Weill, jedan od budućih članova 15-eročlane istraživačke ekipe, rekao je kako Hrvatska, nakon ratnih patnji i strahota, jednostavno mora iskoristiti priliku da bude ispred ostatka svijeta, što joj takav centar može i mora osigurati.

Na današnjoj svečanosti ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego i privremeni ravnatelj MedILS-a Luka Gjakun potpisali su ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji kojim su preuzete nekretnine i troškovi rada budućega Mediteranskog instituta za istraživanje života.

Pročitajte više