Ademiju će se suditi u Hrvatskoj?

URED Haaškog suda u Zagrebu smanjuje broj osoblja gotovo za četvrtinu. To znači da se Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji priprema za završetak mandata u Hrvatskoj, te da će preostale ratne zločine prepustiti hrvatskim sudovima, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskog Banskim dvorima i Haaškom sudu.

Haag je navodno već najavio devetorici svojih zaposlenika u Zagrebu, uglavnom istražiteljima, da im se ugovori neće obnoviti.

U sjedištu hrvatske Vlade takvu odluku Haaškog suda dovode u vezu sa već otpočetim pripremama za kraj mandata Haaškog suda, dakle, za 2008. Očekuje se da će postupno povlačenje Haškog suda iz Hrvatske tijekom srpnja obznaniti i glavna haška tužiteljica Carla del Ponte.

Premda mandat suda u Haagu istječe za gotovo pet godina, u Haagu su svjesni da već iduće godine moraju završiti sve istrage, pa se već sada pripremaju za to "drugo poluvrijeme" i razmišljaju kako najefikasnije završiti započete istrage i što učiniti s optuženicima nedostupnim sudu, tumači izvor blizak Vladi i Haaškom sudu.

U Haaškom sudu informacija se nije mogla potvrditi jer sud kako je Hini danas rečeno na haaškom tužiteljstvu ne komentira administrativna pitanja.

Od izvora bliskog hrvatskoj Vladi i Haškom sudu doznaje se također da postoje veliki izgledi da Haag dio istraga i postupaka za ratne zločine prepusti domaćim sudovima.

Uvjet za to je osnivanje odjela za ratne zločine pri hrvatskim sudovima, pa se već priprema zakon koji bi omogućio osnivanje stalnih sudišta za ratne zločine u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

U tom kontekstu, kalkulira se s mogućnošću da hrvatsko pravosuđe odradi čak i slučaj generala Rahima Ademija koji se u ljeto 2001. dragovoljno predao Haaškom sudu, a početak sudskog procesa čeka u svom domu.

No, Haag sigurno neće odustati od nekoliko ključnih procesa, kakav je protiv generala Ante Gotovine koji je u bijegu. U Vladi procjenjuju da vrijeme koje prolazi ne ide na ruku Gotovini.

Procese koje ne završi ITCY do 2008. godine, vjerojatno će preuzeti novoformirani stalni Međunarodni kazneni sud za ratne zločine.

Pročitajte više