Adobe Creative Suite 4 predstavljen u Zagrebu

NOVI miljenik svih dizajnera, web dizajnera, fotografa i onih koji se tako osjećaju, Adobe Creative Suite predstavljen je u Zagrebu u svojoj četvrtoj inačici.

U Državnom arhivu grada Zagreba predstavljen je kompletan paket softverskog proizvoda koji će kroz nekoliko tjedana olakšavati posao svima koji su navikli na jednostavna, ali istovremeno, profesionalna rješenja. Mirko Ledić, menadžer prodaje i distribucije Adobea za Adria regiju i Mađarsku ukratko je predstavio novi proizvod dok su trio u sastavu Iva Bilušić, Ivan Hlušička i Goran Peuc predstavili osnovne značajke CS4 Master Collectiona.

Adobe CS4 jednostavniji i moćniji no ikad

Interakcija Adobe softvera svedena je na maksimum čime se radikalno pospješuje suradnja dizajnera i developera. Iako bi za prezentaciju noviteta uvedenih u CS4 bio potreban simpozij u trajanju nekoliko dana, prezenteri su u nekoliko sati predstavili osnovne novosti koje donosi novi paket softvera. InDesign CS4 unaprijeđen je novim alatom 'Live Preflight' koji lako uočava produkcijske pogreške te 'Links panelom' koji efikasnije plasira dokumente.

Korisne novosti Photoshopa

Ubrzani dizajneri uz CS4

Illustrator CS4 ima unaprijeđene grafičke stilove, transparenciju u gradientima te ono najbitnije što je bio trn u oku mnogih korisnika - 'Multiple Artboards' koji omogućuje organiziranje projekata s višestrukim stranicama. Prezenter Goran Peuc prikazao je neke najnovije značajke aplikacija za web dizajn i izradu web stranica koristeći Adobe Flash CS4 i njegove 3D transformacije te 'Bones' alata za kreiranje realističnijih animacija.

Dreamweaver CS4 predstavljen je s višestranim radnim prostorom te alatima 'Related Files' i 'Code Navigator' koji olakšavaju rad s zahtjevnijim i modernijim web stranicama. Creative Suite namijenjen je za četiri vrste korisnika podijeljene u "Production Premium", "Design Premium", Web Premium" ili kompletni "Master Collection" koji sadrži:

InDesign CS4
Photoshop Extended  CS4

Illustrator CS4
Acrobat 9 Pro 
Flash CS4 Professional 
Dreamweaver CS4
Fireworks CS4
Contribute CS4
After Effects CS4
Adobe Premiere Pro CS4
SoundBooth CS4
Adobe OnLocation CS4
Encore CS4
Adobe Bridge CS4
Adobe Device Central CS4
Dynamic Link 
Version Cue CS4

Iako je prezentirana samo sitnica novih promjena u CS4, naravno, nije bilo dovoljno vremena za predstaviti sve popularne programe pa je tako neotkriven ostao i Adobe Premire Pro, no o njemu drugom prilikom. Poznata je cijena Creative Suitea 4 paketa Design Premium koja će u Hrvatskoj biti oko 18.000 kuna.

V.M.
Foto: Pa.M.

Pročitajte više