Adrese haških bjegunaca nisu kod vlade Srbije

NA SASTANCIMA srbijanske vlade nije bilo riječi o tome da su vlasti Republike Srpske dostavile vladi adrese na kojima se kriju haški optuženici iz Republike Srpske, izjavio je za "Glas javnosti" od utorka srbijanski ministar pravosuđa Zoran Stojković, demantirajući tvrdnje bivšeg premijera Republike Srpske Milorada Dodika da je vladi Srbije dostavljeno devet adresa na kojima se kriju haški optuženici.

"Sve države u svijetu dužne su postupati po nalozima Haškog suda. Državljanstvo haškog optuženika nije važno za postupak, bilo da je riječ o dobrovoljnoj predaji ili izručenju, a to se odnosi i na državljane Republike Srpske ukoliko se nalaze na teritoriju Srbije", stajalište je ministarstva pravosuđa Srbije.

Prema pisanju beogradskog dnevnika "Blic" od ponedjeljka, Dodik je, optuživši srbijanskog premijera Vojislava Koštunicu i vladu Srbije za "nezainteresiranost da uhite haške optuženike iz Republike Srpske za koje postoji velika vjerojatnost da se nalaze u Srbiji", predložio formiranje specijalne postrojbe policije Republike Srpske koja bi uhićivala i izručivala optužene Haškom sudu, a koja bi, prema sporazumu koji bi se potpisao sa Srbijom i Crnom Gorom, mogla prelaziti granicu i hvatati optužene i na teritoriju Srbije.

Nitko od nadležnih još se nije izjasnio o tom prijedlogu, niti je - osim ministra Stojkovića - reagirao na Dodikovu izjavu.

Haški sud od vlasti u Srbiji traži izručenje 18 haških optuženika, među kojima ima i državljana Bosne i Hercegovine, od kojih je najpoznatiji bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić koji se, po riječima haške tužiteljice Carle del Ponte, krije u Srbiji.

Pročitajte više