Afafatova obitelj tražit će povijest bolesti i nalaze

OBITELJ Jasera Arafata službenim će zahtjevom zatražiti da joj se uruči povijest bolesti i medicinski nalazi nedavno preminulog palestinskog čelnika, izjavio je u četvrtak glasnogovornik francuskog ministarstva obrane Jean Francois Bureau.

On je dodao kako je prema njegovim saznanjima zahtjev već sastavljen te da će Francuska na njega odgovoriti pozitivno.

Pristup liječničkim nalazima i povijesti bolesti pacijenta po zakonu imaju Arafatova supruga Suha, njihova kćerka i Arafatov nećak. U skladu sa strogim zakonima o poštivanju tajnosti medicinskih podataka o pacijentu, samo obitelji pacijenta ili umrle osobe ima pravo na uvid u nalaze.

Jaser Arafat umro je 11. studenoga u vojnoj bolnici blizu Pariza. Zbog strogih francuskih zakona, francuski liječnici koji su ga ondje liječili nisu objavili od čega je bolovao ni od čega je umro.

To je jedan od razloga mnogih nagađanja o uzrocima Arafatove smrti među kojima je najzanimljiviji onaj prema kojemu je Arafat umro od posljedica izraelskog trovanja.

Još se ne zna hoće li Suha Arafat podatke što će ih dobiti od francuskih liječnika dati na uvid novom palestinskom čelništvu, koje je u srijedu osnovalo odbor čija je zadaća ustanoviti točan razlog smrti voljenog vođe.

Pročitajte više