Afera Daimler: Uhićeni čelni ljudi IM Metala, hoće li se otkriti koji političari su primali mito?

GLASNOGOVORNIK MUP-a Krunoslav Borovec potvrdio je za Index da su danas uhićeni čelnici tvrtke IM Metal najavljujući kako će s više informacija izvijestiti javnost kasnije. Kako doznajemo radi se o Ivanu Žabčiću te Marku Vukoviću. Uhićen je i Tomica Godec, čije se ime dosad nije spominjalo.

Svu trojicu se sumnjiči za zloporabu položaja te da su primili oko milijun eura mita.

Oko 14 sati Žabčić i Vuković privedeni su na Istražni sud u Karlovcu.

IM-Metal se kao tvrtka preko koje je davano mito hrvatskim dužnosnicima spominje u dokumentima koji su se našli na američkom sudu. Daimler je preko te tvrtke uplatio čak 3,02 milijuna eura mita za nabavu 210 vatrogasnih vozila koja su stajala 85 milijuna eura. Posao je obavljen 2003. godine.

Daimler je priznao da je podmitio hrvatske dužnosnike sa 4,7 milijuna eura. Potpisnici ugovora su poznati - to su bili tadašnji ministri Šime Lučin, Mato Crkvenac i Ljubo Jurčić, ali kome je otišao novac, ne zna se. Daimler je dužnosnike hrvatske Vlade podmićivao od 2002. do 2008. godine. Lučin, Crkvenac i Jurčić oštro su odbacili insinuacije da su oni primili bilo kakav novac.

Vuković i njegov poslovni partner Ivan Žabčić vlasnici su 70 posto poduzeća IM-Metal koje se istražuje zbog davanja mita za nabavu vatrogasnih vozila. Žabčić i Vuković su vlasnici i karlovačke tvrtke koja proizvodi oružje HS Produkt.

Na privatne račune sjelo im više od dva milijuna eura, osumnjičeni i za pranje novca

MUP je priopćio kako su dovršili kriminalističko istraživanje nad tri hrvatska državljanja rođenih 1957.,1948.,1948. zbog osnovane sumnje na počinjenje više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. st.1 i 4 te pranja novca iz članka 279. st. 2 Kaznenog zakona.

Dvojica osumnjičenih su počinili kaznena djela na način da im je, za vrijeme dok su bili suvlasnici trgovačkog društva sa  sjedištem u Ozlju, na njihove privatne račune uplaćen iznos od 250 000 eura od strane tvrtke sa sjedištem u Njemačkoj. Od tog novca su kao fizičke osobe kupili nekretnine i poslovne prostore na području Karlovca, a koje su kasnije iznajmili tvrtci čiji su oni u tom trenutku  bili vlasnici. Spomenutu pozajmicu nikada nisu vratili.

Trećeosumnjičeni (1948.) počinio je kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti tako što je, na račun  pružanja  konzultantskih usluga preko svoje tvrtke sa sjedištem u Americi, primio iznos od 1 600 000 eura, iako konzultantske usluge ustvari nisu bile izvršene. Spomenute usluge bile su fiktivno prikazane kao savjetovanje tvrtke sa sjedištem u Njemačkoj, a vezano za radnje koje treba poduzeti radi ugovaranja nabave 210 vozila vatrogasne namjene s Vladom RH  u lipnju 2003. godine. 

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili i kazneno djelo pranja novca iz članka 279. st. 2. Kaznenog zakona na način da je dio novaca, koji je uplaćen na račun neizvršenih konzultantskih usluga, prebačen na privatne račune prvo i drugoosumnjičenog, prikazujući to kao kupovinu poslovnog udjela tvrtke trećeosumnjičenog u trgovačkom društvu prvo i drugoosumnjičenog, a da prijenos vlasničkog udjela temeljem spomenute novčane transakcije do danas nije izvršen. Kazneno djelo počinili su u ožujku 2004. godine.

Sveukupna protupravna imovinska korist pribavljena spomenutim kaznenim djelima iznosi 921.320 eura.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti privedeni u Istražni centar Županijskog suda u Karlovcu.

Jurčić: Nadam se da će se sada otkriti tko je primao mito

Ljubo Jurčić, tadašnji ministar gospodarstva rekao je za Index kako bi bilo u interesu svih da se konačno otkrije, ako je zaista toga bilo, tko je primao mito. Na pitanje jesu li njega možda kontaktirali istražitelji odgovorio je da nisu.

"Zapravo nisam imao velike veze s tim slučajem. Osim što je Vlada donijela odluku da se s tako velikom kompanijom treba napraviti ugovor o suradnji i to je bio moj dio. Kao tadašnji ministar gospodarstva, moj je zadatak bio taj ugovor jer smo bili mišljenja da bi mogli dosta raditi za tu tvrtku i da bi to bilo korisno za hrvatsko gospodarstvo. I to je to. Što se tiče izbora vozila, vrlo malo znam", ispričao je za Index Jurčić.

Lučin: Ta priča ima političke konotacije. Ali pričekajmo kraj istrage pa ću komentirati.

Bivši ministar policije i jedan od potpisnika ugovora Šime Lučin, izjavio je za Index da mu je drago što se stvari oko istrage konačno miču s mrtve točke. Kaže da se nada što skorijem okončanju, nakon čega će se, dodaje, znati "tko, što, kako i gdje".

"S obzirom na to kako se priča dosad odvijala, ona ima određene političke konotacije. Ali, hajdemo prvo vidjeti tko su pravi krivci ako ih ima pa ću onda sve komentirati", zaključio je Lučin.
Dosad ga, tvrdi, nitko iz policije i Uskoka nije kontaktirao u vezi afere Daimler.

Pročitajte više