AFERA HOTMAIL Šef SDP-a u saboru: Ovo je izvanredno stanje, raspustite sabor

Screenshot, video: Index.hr, Patrik Macek/PIXSELL

SABOR danas zasjeda, a očekuje se kako će biti puno govora o Aferi Hotmail.

Osim toga, sabor će raspravljati o prijedlogu 36 oporbenih zastupnika o izmjeni Odluke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor te o SDP-ovu prijedlogu o izmjeni Zakona o sprečavanju sukoba interesa, točkama koje su stavljene na raspravu zahvaljujući novom saborskom Poslovniku i oporbenim inicijativama.

10:05 Milorad Pupovac se u svojem govoru obratio oporbi o njihovom zahtjevu za raspuštanjem sabora.

"Mi bi ustvari trebali reći: Pa evo izvolite, da vidimo s kim ćete vladu oformiti i kakvu ćete politiku voditi. Ako na ovome želite bildati mišiće i dokazati da možete voditi vladu, to je u redu, ali znamo da niste", rekao je.

10:00 "Imamo vladu koja poštuje zakone i koja se zna nositi s odgovornošću, stoga je potpredsjednica vlade podnijela ostavku", rekao je između ostaloga Bačić.

"Bačić je poručio i kako je HDZ i dalje jači od Mosta i SDP-a. Imamo vladu koja smanjuje dug, ako baš pitate kakvu to vladu imamo", rekao je Bačić.

9:55 Govorio je i Krešo Beljak koji je rekao kako je postalo evidentno da je premijer znao sve i da je on najgore što se dogodilo HDZ-u u proteklih 27 godina. 

"On je najgore što se HDZ-u dogodilo u proteklih 27 godina, a konkurencija je bila velika, da sad ne nabrajam. Uspjeli ste napraviti, usudit ću se reći, više štete nego četnici i Turci, to ste napravili vi i vaša stranka, koju više neću zvati strankom nego sektom", rekao je Beljak i dodao kako će glasati protiv potpore toj vladi, pa makar on više nikada ne dobio mjesto u saboru.

9:40 Zatim se zastupnicima u prilično nesuvislom govoru obratio neovisni zastupnik Željko Glasnović. U početku se dotaknuo "Wall Streeta i Velike depresije", napada na Srbe, Rome i LGBT zajednice.

"Otkud ti podaci, gdje su policijska izvješća? Ja ne znam nijednog Roma koji je napadnut u Hrvatskoj", rekao je Glasnović i krenuo u napad na SDP.

"Što se sakriva iza toga? Ta štakorska linija...", nakon čega se obratio zastupnicima SDP-a riječima: "Ma ne, vi ste komunisti. Vaši su mozgovi uništeni od...", rekao je Glasnović prije nego što ga je predsjednik sabora Gordan Jandroković upozorio.

Na njegov govor reagirao je zastupnik Glavašević koji je lupao o stol. Opširnije...

9:35 Nakon njega govorio je i Nikola Grmoja koji je također poručio kako oporba traži raspuštanje sabora.

"Vlada drži dah da ne izađu novi mailovi", rekao je Grmoja.

9:30  Prvi je u saboru govorio Davor Bernardić rekavši kako je postalo jasno da je premijer upleten u Aferu Hotmail, a zatražio je i raspuštanje sabora i nove izbore.

"U ponedjeljak je postalo jasno da je Plenković duboko upleten u aferu Agrokor. Trgovalo se povlaštenim informacijama i pogodovalo pojedincima, to je kažnjivo. Ponavljam, to je kazneno djelo. Ako je Dalić morala otići, onda se s pravom pitamo zašto DORH još ne postupa. Jesu li zatajile institucije države?" pita se Bernardić.

"Poručujem da ovaj put neće proći pokušaj kupovanja vremena i skretanja s teme. Hrvatska ne smije biti talac jednog čovjeka. Političku odgovornost premijera ne očekujem jer je nema, ali se pitam gdje je nestala odgovornost svih vas koji ste glasali za Martinu Dalić na opozivu. Svjesni ste da ste pogriješili, ali ne osjećate odgovornost prema biračima. Zato podržavate vladu.

Ne mogu ne osvrnuti se na izvješće Vijeća Europe, jača antisemitizam i ekstremizam. Nadalje u tom istom izvješću piše da vlada ništa ne čini da to spriječi, a tu isti vladu podržavaju predstavnici manjina", rekao je Bernardić.

"Evidentan je kaos koji je nastao u državi zbog ove vlade. Državom su zavladali nepotizam, korupcija i mržnja protiv svih koji su drugačiji", dodao je Bernardić.

"U Hrvatskoj je za nas na snazi izvanredno stanje. Zahtijevamo hitno raspuštanje sabora i raspisivanje izbora", rekao je Bernardić.

Pročitajte više