Afera Hypo: Kulterer ostaje u pritvoru



ZEMALJSKI sud u Klagenfurtu odlučio je zadržati bivšeg šefa Hypo Group Alpe Adria Wolfganga Kulterera u pritvoru, navevši kao razlog mogućnost bijega, nastavka činjenja kaznenih djela te utjecanja na svjedoke.

Sud je odbacio zahtjev Kultererovih odvjetnika da se bivši predsjednik Uprave HGAA brani sa slobode. Cijelo je saslušanje trajalo samo 45 minuta, a sud je bio neumoljiv.

Sudac se složio s ocjenom tužiteljstva, koje Kultereru na teret stavlja milijunske gubitke pri plasiranju kredita HGAA.

Obična ludost

"Prihvaćeni su isti razlozi pritvaranja kao pri prvotnom određivanju istražnog pritvora. Gospodin Kulterer i njegov odvjetnik zatražili su vrijeme za razmišljanje o odluci. To znači da u roku od tri dana od objave ove odluke imaju pravo prinijeti žalbu višem sudu u Grazu", naveo je sudac.

Kultererov odvjetnik Ferdinand Lanker nije blagonaklono prihvatio sučevu odluku, koju je nazvao "pravosudnim skandalom". "Naveo sam da nema novih saznanja ni dokaza. Državno odvjetništvo nije podnijelo nova saznanja, bilo iz pretrage kuća, bilo iz dosadašnje istrage. Bez obzira na to je sudac istrage prihvatio argumente odvjetništva i produžio istražni pritvor. Razočaran sam i smatram ovo običnom ludošću", rekao je za ORF.

Pročitajte više