Afera "Nafta za hranu": Irak traži pravdu

Svatko tko je umiješan u korupciju u sklopu provedbe UNovog programa "Nafta za hranu" za Irak od 1996. do 2003. godine, morat će pred sud, a novac će se morati vratiti iračkome narodu, kazao je u petak irački ministar za ljudska prava Bakhtiar Amin.

Ministar je pohvalio izvješće o istrazi programa "Nafta za hranu" koje je u četvrtak predstavio Paul Volcker, bivši čelnik američkih saveznih rezervi. Izvješće je otkrilo da dužnosnici Ujedinjenih naroda nisu prezali pljačkati siromašne za vlastiti probitak.

Izvješće "pokazuje da takozvani dužnosnici nisu imali ni zrnce srama, ni savjesti ni morala", kazao je Amin u intervjuu za Reuters te dodao: "Oni su kao paraziti profitirali na bijedi osiromašenog naroda".

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan reagirao je na izvješće u četvrtak najavom stegovnih mjera protiv Benona Sevana, umirovljenog dužnosnika s Cipra koji je bio nadležan za program "Nafta za hranu", te Josepha Stephanidesa, još uvijek zaposlenog u UN-u.

Moguće je da se protiv odgovornih pokrene kaznena istraga, a primjenjivali bi se zakoni njihovih matičnih država, rekao je Annan.

(Hina) xrt ydv

Pročitajte više