Afera u Pločama: Gdje je nestalo 2,2 milijuna dolara Naftnog terminala Federacije BiH?

ZIJAD DŽEMIĆ, generalni direktor BH Terminala, u petak je smijenio Josipa Tomića, direktora poduzeća Naftni terminali Federacije BiH u Pločama. U izjavi za Dnevni avaz je Džemić to potvrdio, optužujući pritom Tomića za kriminal težak više od dva milijuna dolara, štetno poslovanje i prikrivanje podataka o poslovanju.

Prema Džemićevim riječima, Tomić je u zadnjih šest ili sedam mjeseci odbijao nadležnim organima predati izvještaj o utrošku sredstava, kao i davanje redovnih 15-dnevnih financijskih izvještaja. Također, odbijao je i reviziju poslovanja. 

"Nakon toga, došli smo do izvještaja financijskog direktora koji otkriva katastrofalne činjenice. Naime, kredit koji je dodijeljen ovom poduzeću iznosio je 3 milijuna američkih dolara. Iz te mase vraćeno je samo 600 tisuća dolara namjenskog kredita. Međutim, umjesto 2,4 milijuna dolara, prošlog tjedna smo utvrdili da na računu ima samo 200.000 dolara. Sada istražujemo u koje je svrhe potrošeno čak 2,2 milijuna dolara. Ta razlika je dakle na neki način bez ičijeg znanja potrošena", rekao je Džemić za Dnevni avaz, dodajući kako se trenutno "ne zna gdje je potrošen sporni novac".

Džemić: Nemamo pravo zatvarati oči pred ovolikim kriminalom

Džemić je rekao kako je Nadzorni odbor Naftnih terminala napravio opširan izvještaj o raznim nezakonitostima koje se vežu uz direktora Tomića. Na teret mu je stavljeno čak devet teških optužbi, a između ostalog i to da je sebi duplo povećao plaću. Također, Džemić je najavio da će protiv Tomića biti podnesena kaznena prijava kod nadležnih hrvatskih organa te da će on biti procesuiran i "odgovarati za nedjela".

"Nemamo pravo zatvarati oči pred ovolikim kriminalom. A direktor Tomić je sigurno zatečen u kriminalu", rekao je Džemić. Prema Džemićevim riječima, najvažnije je da je spriječeno daljnje pljačkanje i uništavanje kompanije.

S cijelim slučajem su upoznati premijer Nedžad Branković, ministar energije, industrije i rudarstva Vahid Hećo i predsjednica F BiH Borjana Krišto. Vlada se još nije pismeno očitovala o smjenjivanju Tomića.

"Vlada bi trebala biti zadovoljna našim potezom, jer je otkrivena pljačka i spriječen negativan utjecaj na poslovanje Naftnih terminala", rekao je Džemić napominjući da se "u mnogim državnim tvrtkama, kojima je osnivač u Sarajevu, a koje se nalaze van `teritorijalnog dometa` osnivača, događaju sumnjive stvari".

Tomić: Džemićeve optužbe su obična laž

Josip Tomić, smijenjeni direktor Naftnog terminala, rekao je kako su optužbe Zijada Džemića "obična laž". "Nisu nigdje iznijeli argumente i dokaze protiv mene. Financijska policija F BiH je obavila detaljan pregled poslovanja Terminala i nije našla ništa. U prošloj godini smo pozitivno poslovali. Čak sam od Nadzornog odbora nagrađen za svoj rad.  Nije bilo ničeg protuzakonitog. Osim toga, i sada se sve može provjeriti", rekao je Tomić.

Prema Tomićevim riječima, on je smijenjen samo zato što je "smetao kriminalnim radnjama koje je obavljao sam Džemić". "Ja sam spriječio i poremetio Džemićeve interese. Za to ću dostaviti dokaze. Očekujem da Vlada F BiH napravi Komisiju koja će sve ispitati. Samo neka se ispita. Neka se vidi tko laže", izjavio je Tomić.

I.M.
Foto: Ploče OnLine (HR Foto)

Pročitajte više