Afera za aferom: Tko to zapošljava ljude u HAC-u?



ŠEFOVI Hrvatskih autocesta izuzetno su talentirani za stvaranje skandala. Nije se još smirila ni zadnja korupcijska afera oko namještanja radnih mjesta u Vrgorcu, a šef uprave HAC-a Stjepko Boban ponovo je napravio "grešku u koracima". Već ranije je do javnosti stigla informacija da se Bobanu sprema smjena, koju će nakon ove najnovije afere teško izbjeći.

HAC, naime, ponovo zapošljava. Traže se vozač i cestar za Tehničku jedinicu Zagvozd te četiri referenta, tri ophodara i jedan voditelj jedinice za Tehničku jedinicu Vrgorac. Natječaj je objavljen početkom ovog mjeseca, a trajao je od 2. do 9. kolovoza.

I u ovom slučaju Boban je imenovao povjerenstvo koje treba donijeti odluku koga će zaposliti. Povjerenstvo je imenovano na sjednici HAC-a održanoj 25. srpnja, a u njemu odreda sjede "sumnjiva" lica.

Osumnjičen za korupciju, a zapošljava nove kadrove?!

Predsjednik Bobanovog povjerenstva koje je zaduženo za zapošljavanje novih kadrova u HAC-u je zloglasni Željko Krapljan, bivši saborski zastupnik HDZ-a, zamjenik direktora HAC-ovog Sektora za održavanje i ime koje se vrlo često spominje u HAC-ovim korupcijskim aferama! O Krapljanovim aktivnostima Index izvještava već godinama, a tijekom tog razdoblja više puta smo objavili iskaze koji ga optužuju da je primao mito od ljudi kojima je namještao poslove.

Prva je to Indexu otkrila zviždačica Majda Rumora, a zatim i Uskokov svjedok pokajnik koji je i sam morao platiti da bi ga zaposlili u HAC-u. Krapljan je već neko vrijeme pod prismotrom Uskokovih istražitelja. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je još 29. studenog prošle godine predložilo da se protiv Krapljana pokrene istraga i ispita ga se kao osumnjičenika upravo u slučajevima sumnjivih zapošljavanja.

Ekipa iz Remetinca

Osim Krapljana tom istragom obuhvaćeni su i bivši članovi uprave HAC-a Mario Crnjak, Jurica Prskalo, Marijo Lovrinčević i Ivica Mlinarević. Prskalo i Lovrinčević su, podsjećamo, postali stalni gosti Remetinca nakon što su Index, a zatim i ostali mediji, počeli otkrivati afere u Hrvatskim autocestama.

U povjerenstvu, koje bi trebalo birati nove radnike, uz Krapljana sjede još i Marijan Bekavac, bivši saborski zastupnik HDZ-a, koji je i sam navodno dobio posao po stranačkoj liniji, te Ivan Čikara, bivši alkarski vojvoda koji je u HAC-u najpoznatiji po tome što se rijetko pojavljuje na radnom mjestu. U povjerenstvu sjede i dvoje pravnika, Srebrenka Vuk i Davor Svetinović, a koji, kako tvrde Indexovi izvori, zapravo služe samo kao dekoracija ne bi li se barem činilo da je natječaj "čist".

Pročitajte više