Afganistance i Amerikance brinu posljedice američkog napada

AFGANISTANSKI dužnosnici u ponedjeljak su upozorili da bi smrt devetero djece koje su pogreškom ubili Amerikanci u raketiranju kuće u kojoj su se igrala mogla otežati položaj proameričke afganistanske vlade.

Napad američkog bojnog zrakoplova izveden je u trenucima kad se snage koalicije bore protiv sve snažnije talibanske pobune u južnim i istočnim pokrajinama, a u glavnom gradu Kabulu traju pripreme za loyu jirgu, veliko vijeće, na kojem će se odobriti novi ustav Afganistana.

Sedam dječaka i dvije djevojčice, među kojima je najstarije dijete imalo 12 godina, poginuli su u subotu kad je zrakoplov A-10 30-milimetarskim visokoeksplozivnim mecima zasuo zgradu u selu Hutali, 150 kilometara južno od Kabula.

Amerikanci su zgradu napali pretpostavljajući da se u njoj skriva mula Vazir, nekadašnji lokalni talibanski zapovjednik kojeg se sumnjiči za organizaciju napada na humanitarne djelatnike na cesti između Kabula i Kandahara, koja se obnavlja uz američku pomoć.

Amerikanci tvrde da je Vazir također poginuo u napadu, no mještani Hutale kažu kako je ubijen Abdul Hamid, nadničar koji se nedavno vratio iz Irana, a mula Vazir je navodno otišao prije nekoliko dana.

Lokalno stanovništvo i dužnosnici smatraju da je Amerikancima dostavljena lažna informacija - što je i prije bio uzrok bombardiranja civila - i kritiziraju neodgovornu uporabu sile.

"Ne znam zašto su Amerikanci to napravili. Mula Vazir nije bio tamo, a ionako nije riječ o poznatom zapovjedniku, već o poznatom šveceru", rekao je Khial Mohammad, zamjenik guvernera pokrajine Gazni u kojoj je napad izveden.

Glasnogovornik koalicije pukovnik Bryan Hilferty u nedjelju je rekao da je uzet uzorak DNK poginulog muškarca kako bi se dokazalo da je u napadu pogođen cilj. U ponedjeljak je na konferenciji za novinare izjavio kako još traje postupak "identifikacije tog čovjeka".

Svjesni štete koju za američke snage predstavljaju takvi incidenti, visoki časnici američke vojske u nedjelju su otputovali u Hutalu kako bi obiteljima stradalih izrazili sućut i ponudili pomoć.

Amerikanci tvrde da je akcija bila pažljivo pripremljena i da se u trenutku izdavanja naredbe o provedbi napada nije znalo da su u blizini djeca.

"Ubijanje djece i nedužnih ljudi stvorit će velike probleme sadašnjoj vladi, osobito glede nazočnosti koalicijskih snaga", ustvrdio je Mohammad.

Pročitajte više