Afganistanka kamenovana do smrti zbog preljuba

JEDNA je Afganistanka zbog preljuba kamenovana do smrti, što je prvi takav slučaj otkako je svrgnut talibanski režim u toj zemlji, priopćila je u nedjelju policija.

Udana 29-godišnjakinja po imenu Amina javno je kamenovana do smrti u Faizabadu, središtu pokrajine Badakhshana, na temelju odluke okružnog suda u četvrtak.

"Kamenovana je do smrti", izjavio je načelnik mjesne policije general Shah Jahan Noori, dodavši kako je na mjesto događaja upućena policijska ekipa kako bi provela istragu.

Preljub je zabranjen u toj muslimanskoj zemlji, a prema odredbama šerijatskog zakonika kažnjava se lepezom kazni, od bičevanja do usmrćivanja kamenovanjem.

Tijekom vladavine mudžahedina 90-ih godina prošlog stoljeća zabilježeno je nekoliko slučajeva kamenovanja do smrti u toj istoj zabačenoj pokrajini, a ta je kazna postala vrlo česta za talibanskog režima, srušenog 2001.

Jedan je očevidac ispričao kako su Aminu iz roditeljske kuće odvukli mjesni dužnosnici i suprug, koji ju je potom kamenovao, dok je preljubnik dobio 100 udaraca bičem i potom je oslobođen.

Pročitajte više