Afganistanski gerilci prijete ubojstvom troje talaca

AFGANISTANSKA gerilska skupina koja drži troje djelatnika Ujedinjenih naroda zatražila je u utorak odgovor od afganistanske vlade i UN-a na svoje zahtjeve i zaprijetila da će pobiti taoce ne budu li ti uvjeti prihvaćeni.

Iako vlasti izražavaju optimizam u vezi s mogućim oslobađanjem troje talaca od kojih je dvoje u ponedjeljak dobilo priliku da telefonira kući, ipak nisu spremne udovoljiti otmičarskom zahtjevu za oslobađanje 26 zatvorenih talibana, javila je agencija Reuters.

Dvojica muškaraca, a obojica tvrde da su glasnogovornici otmičara, rekla su da od vlasti traže odgovor do 15,00 po mjesnom vremenu, a kad je taj rok, kao i nekoliko prije njih, prošao, novi je glasnogovornik objavio da je krajnji rok pomaknut za večer.

"Do 23,00 sata moraju nas obavijestiti oslobađaju li ili ne naše zatvorenike", rekao je Sayed Khalid Agha iz organizacije Jaish-e Muslimeen (Muslimanska vojska). "Nakon toga će shura (vijeće) odlučiti da ubije troje (talaca)", dodao je.

UN-ovi djelatnici Shqipe Hebibi s Kosova, Annetta Flanigan iz Sjeverne Irske i filipinski diplomat Angelito Nayan, oteti su 28. listopada nakon rada na organiziranju predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio dosadašnji predsjednik s američkom podrškom Hamid Karzai.

Karzaijev glasnogovornik Jawed Ludin izrazio je na redovitoj jutarnjoj konferenciji za novinare optimizam u vezi s oslobađanjem talaca.

"Znam da je ostvaren neki napredak, ne mogu vam reći pojedinosti, ali nadam se da će biti oslobođeni", rekao je.

Te su se nade pojačale u ponedjeljak kad je Hebibi dobila mogućnost da telefonira prijatelju na Kosovo, a Nayan ministarstvu vanjskih poslova u Manili.

Hebibi je u ponedjeljak nazvala kući i rekla da je dobro, objavile su mirovne snage u utorak. Prijatelju je rekla da je dobro i da s njom ne postupaju loše, rekao je glasnogovornik NATO-ovih Međunarodnih sigurnosnih snaga za pomoć (ISAF) za njemačku novinsku agenciju dpa.

Prema podacima Reutersa, Nayan je svojemu ministarstvu rekao: "Javite mojoj sestri da sam dobro".

Čini se da je Shqipe Hebibi najvažniji talac. "Ona kaže da je muslimanka. Ako musliman pomaže nevjernicima ili Americi, toga muslimana treba prvoga kazniti", rekao je drugi glasnogovornik otmičara Mullah Sabir Momin.

Prema njegovim riječima, otmičari će prvo ubiti Hebibi, a smaknuće će objaviti na videu. "Odluka o drugo dvoje donijet će se kad vidimo reakciju afganistanske vlade i Ujedinjenih naroda", rekao je.

Otmičari su u nedjelju zatražili oslobađanje 26 radikalnih islamista iz afganistanskih zatvora u roku od dva dana, objavila je afganistanska islamska novinska agencija.

Taj najnoviji zahtjev ublažen je u odnosu na prijašnji ultimatum prema kojemu su se sve strane snage morale povući iz Afganistana te da budu oslobođeni muslimani zatvoreni u američkom zatvoru u kubanskome Guantanamu.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.