Afganistanski izbori pred propašću?



SVE VEĆI broj predsjedničkih kandidata u Afganistanu izražava sumnje oko legitimnosti i pravilnosti izbora održanih prošli tjedan, a ukoliko takvi prigovori uzmu maha, kompletni izbori bi mogli doći u pitanje, i produbiti afganistansku krizu u najgorem mogućem trenutku.

Članovi osoblja parlamentarnog zastupnika Ramazana Bashardosta i bivšeg ministra financija  Ashrafa Ghanija, koji bi trebali zauzeti treće i četvrto mjesto na izborima, rekli su kako vjeruju da su neregularnosti toliko raširene da dovode u pitanje legitimnost samih izbora. Mnogi drugi kandidati od kojih se očekuje da dobiju samo nekoliko posto glasova, također su se požalili, a uglavnom optužuju trenutnog predsjednika Hamida Karzaija za najveći dio prevare.

Nema podataka

Jedan od glavnih problema je u tome što izborno povjerenstvo nije izdalo nikakve podatke. Takva atmosfera pruža odličnu priliku za spekulaciju i širenje glasina. Nisu poznati nikakvi podaci o izlaznosti, a prvi rezultati trebali bi izaći sutra, iako nitko ne zna hoće li se raditi o neslužbenim podacima s 15, 20 ili 40 posto izbornih mjesta.

Nakon što su biračka mjesta zatvorena u četvrtak, i Kazraijev i izborni stožer njegovog glavnog protukandidata, bivšeg ministra vanjskih poslova Abdullaha Abdullaha, proglasio je pobjedu, i optužili su protivnike za pokušaj krađe glasova i zastrašivanja protivnika.

Puškama tjerali na glasanje?

Neki manji kandidati najavili su opće prosvjede zbog izbornih neregularnosti, ali nijedan od njih nema veliki broj sljedbenika, pa to teško može izazvati prave probleme. Abdullah je osigurao glasove sedmorice manjih kandidata, koji se mu obećali da će ga podržati u drugom krugu izbora.

Očekuje se da će Karzai i Adbullah morati ići u drugi krug, ali ukoliko se pokaže da je dovoljan broj glasova bio neregularan, u drugi krug bi mogao ući i Ghani.

Ghani je danas podnio listu prigovora nacionalnoj izbornom povjerenstvu, a između ostaloga je naveo kako su naoružani muškarci u jednoj udaljenoj provinciji tjerali ljude da glasaju za Abdullaha. Slične pritužbe, iako neformalno, mnogi su naveli i protiv Kazraija.

Pročitajte više