Afganistanski predsjednik: Oslobađanje talibanskih zarobljenika je pri samom kraju

Foto: EPA

AFGANISTANSKA vlada će uskoro završiti proces oslobađanja talibanskih zarobljenika, što je važan preduvjet za nastavak mirovnog procesa s pobunjenicima, rekao je predsjednik Ašraf Gani.

Na temelju povijesnog dogovora koji su krajem veljače postigli Sjedinjene Države i talibani Kabul će osloboditi čak 5000 pobunjenika koji će zauzvrat pustiti oko 1000 pripadnika afganistanskih snaga.

To je preduvjet za početak izravnih mirovnih pregovora u kojima sudjeluju afganistanske vlasti i talibani prvi put u gotovo 19 godina rata.

Kabul je već oslobodio 3000 talibana koji su pak pustili više od 500 pripadnika afganistanskih sigurnosnih snaga, rekao je američki izaslanik Zalmay Khalilzad koji je u četvrtak pozvao na nastavak razmjene.

"Moji kolege i ja odlučili smo uskoro osloboditi još 2000 zarobljenika. Uskoro ćemo objaviti kada će to biti", rekao je Ašraf Gani na virtualnoj konferenciji koju su organizirala dva washingtonska instituta, Atlantic Council i US Institute for Peace.

Humanitarno "primirje"

Afganistanski predsjednik je ipak predbacio talibanima nedostatak transparentnosti u vezi s brojem afganistanskih vojnika koje još drže.

"Taj se broj neprestano mijenja. Moramo imati točne informacije o sudbini onih koji su u njihovim rukama i jamstvo da će svi do jednog biti pušteni na slobodu", istaknuo je.

Glasnogovornik talibana Suhail Šahin napisao je na Twitteru da je razmjena zarobljenika u ovoj fazi "pozitivna etapa" koja znači "velik napredak".

Međuafganistanski pregovori "moraju početi odmah" nakon oslobađanja zarobljenika, upozorio je Khalilzad na Twitteru. Američki pregovarač je pohvalio izjavu talibana u kojoj tvrde da će sudjelovati u tim pregovorima čim završi razmjena.

"Više no ikad prije blizu smo cilju, a to je organiziranje međuafganistanskih pregovora", dodao je diplomat.

Talibani i Kabul poštovali su trodnevno primirje prošli mjesec i nasilje je općenito u padu.

Predsjednik Gani se zauzeo za humanitarno "primirje" radi dopreme hrane i medicinskih potrepština zbog pandemije koronavirusa.

Priznajući "slabljenje nasilja", ipak je istaknuo da u zemlji svakodnevno gine tridesetak ljudi.

Pročitajte više