Afrička unija: Sudanski vojnici povlače se iz Darfura

AFRIČKA unija u subotu izvijestila je kako je Sudan počeo povlačiti vojnike iz Darfura, neposredno prije isteka krajnjeg roka što ga je odredila ta organizacija i koji istječe u 18 sati po lokalnom vremenu.

"Sudanska vlada jučer je naredila vojnim zapovjednicima da započnu s povlačenjem vojnika na njihove prijašnje položaje", izjavio je za Reuters glasnogovornik vlade Assane Ba.

"General Okonkwo, zapovjednik snaga Afričke unije u Darfuru potvrdio je da se vojnici povlače u skladu s naredbom vlade", kazao je, no, pobunjenici u Darfuru tu informaciju opovrgavaju.

Sudionici mirovnih pregovora koji se pod okriljem AU-a održavaju u Nigeriji, u petak su dvjema stranama dali 24-satni ultimatum o prekidu vatre i povlačenju vojnih snaga iz područja Darfura.

Vođa AU-ova tima koji čini 834 promatrača, nigerijski general Festus Okonkwo u petak je izjavio kako su njihovi napori posredovanja između vladinih snaga i pobunjenika postigli minimalan rezultat te da je Darfur, po njegovu mišljenju, "tempirana bomba koja bi u svakome trenutku mogla eksplodirati".





Pročitajte više