Afrički čelnici stigli u Kijev, morali se sakriti u sklonište

Screenshot: Twitter

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa stigao je danas u Ukrajinu u sklopu afričke mirovne misije. Očekuje se da će se Ramaphosa danas sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a zatim u subotu otputovati u Rusiju na razgovore s Putinom.  

Tijekom posjeta afričkog mirovnog izaslanstva, Kijevom su odjeknule eksplozije te su se stoga afrički čelnici sklonili u hotelsko sklonište, izvijestio je Reuters. 

"Putin pokazuje da ne razmišlja o sigurnosti stranih čelnika"

Eksplozije u Kijevu je komentirao i Andrij Jermak, savjetnik ukrajinskog predsjednika: "Ruski raketni napad se dogodio upravo kada su čelnici afričkih zemalja stigli u glavni grad. Putin pokazuje da ne razmišlja o sigurnosti stranih čelnika. Zapravo ga nije briga jer misli da je nedodirljiv." 

"Rakete su letjele i kada su američki predsjednik Joe Biden i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres stigli u Ukrajinu. Svijet mora shvatiti da je sada nužna konsolidacija i najtvrđi mogući stav prema Rusiji. Potrebno je pokazati snagu državi koja podriva globalnu sigurnost i koristi terorističke metode", dodao je Jermak, a prenosi The Guardian.

Povlačenje ruskih trupa, ukidanje naloga za uhićenjem Putina...   

Prema nacrtu dokumenta u koji je Reuters imao uvid, afrička mirovna misija će vjerojatno predložiti niz "mjera za izgradnju povjerenja". U dokumentu se navodi da je cilj misije "promicati važnost mira i potaknuti strane da pristanu na proces diplomatskih pregovora".   

Te mjere mogle bi uključivati povlačenje ruskih trupa, uklanjanje taktičkog nuklearnog oružja iz Bjelorusije, obustavu naloga za uhićenjem Putina koje je izdao Međunarodni kazneni sud i ublažavanje sankcija. 

Pročitajte više