Agent al Qaede pritvoren u Njemačkoj

NJEMAČKE vlasti pritvorile su muškarca za kojega vjeruju da je agent al Qaede koji je angažirao bombaše samoubojice za napade na Irak i prenosio poruke planeru terorističkih napada 11. rujna 2001. na Sjedinjene Države, službeno je objavljeno u subotu.

Savezni ured njemačkoga tužioca priopćio je da je policija u Hamburgu u četvrtak uhitila 36-godišnjega njemačkog državljanina rođenog u Maroku koji je identificiran samo kao Redouane E. H.

Prema priopćenju, Redouane E. H. imao je "brojne kontakte s međunarodnom mrežom džihadista spremnih da sudjeluju u nasilju, a koji su u raznim zemljama, Siriji, Alžiru i Iraku".

U studenome 2005. sudjelovao je u obuci za rukovanje eksplozivom u logoru koji vodi jedna gerilska organizacija u Alžiru, dodaje se u priopćenju.

"Sumnjiči ga se ga je novačio gerilce za stranu terorističku organizaciju al Qaedu kako bi izvodili samoubilačke napade u Iraku i pružali financijsku pomoć", kaže se u priopćenju.

Njemačke vlasti svoje sumnje temelje na razgovorima koje je Redouane E H. vodio u na internetskim chatovima.

Tužioci ga optužuju i da je prenosio poruke Saidu Bahajiu, također njemačkom državljaninu marokanskoga podrijetla koji je, prema mišljenju njemačkih vlasti, bio pripadnik hamburške ćelije al Qaede koja je isplanirala i izvela napade 11. rujna 2001. na SAD.

Bahaji je iz Njemačke u Pakistan otišao tjedan dana prije napada. Njemačke ga vlasti i danas traže i optužen je za umiješanost u nekoliko tisuća ubojstava povezanih s američkim napadima.

Tužioci vjeruju da je Redouane E. H. posrednik između Bahajia i njegove supruge koja još živi u Hamburgu.

Pročitajte više