Agenti FBI-a pred kućom ruskog oligarha, bliskog Putinovog saveznika

Screenshot: Ruptly

U TIJEKU je akcija FBI-a pred kućom Olega Deripaske, ruskog oligarha i bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, javlja CNN.

Akcija je povezana s federalnom istragom koja se vodi iz New Yorka, rekao je za CNN glasnogovornik FBI-a.

Kuća Olega Deripaske u Washingtonu, pred kojom su snimljeni agenti FBI-a, ograđena je žutom vrpcom označenom riječima "mjesto zločina, ne ulazite". Pred kućom je parkirano nekoliko vozila raznih sigurnosnih službi, navodi CNN.

FBI-ev agent stoji na prilazu kući, a novinari su vidjeli još nekoliko agenata koji su ulazili u kuću u naselju Kalorami.

Deripaskin glasnogovornik izjavio je Reutersu da je FBI upao u dvije nekretnine u vlasništvu Deripaskinih rođaka, na temelju sudskog naloga povezanog sa sankcijama.

Deripaska pod sankcijama od 2018.

CNN podsjeća kako je Deripaska pod sankcijama od 2018. godine u sklopu američkog odgovora na rusko uplitanje u američke predsjedničke izbore održane 2016. godine. 

Američko ministarstvo financija tada je najavilo sankcije za Deripasku zbog istrage o pranju novca, prijetnjama poslovnim rivalima, ilegalnog snimanja vladinog dužnosnika te iznude i reketarenja.

Deripaska je ove godine zbog sankcija podnio tužbu koju je izgubio na sudu, podsjeća CNN.

Deripaska (53) obogatio se 1990-ih u trgovini metalima. Godine 1997. osnovao je industrijski kompleks Basic Element, jednu od najvećih ruskih kompanija koja je i dalje u njegovom vlasništvu.

Pročitajte više